Superman, wie is er niet mee opgegroeid. De superheld bestaat 80 jaar. In het AD wordt Superman de superheld genoemd waarmee het allemaal begon. Oftewel, Superman is de eerste superheld die wij hebben leren kennen. Is dat zo?

Volgens Thijs van Domburg, stripkenner, of zoals hij het zelfs zegt 'stripnerd', kunnen we Superman zeker zien als de eerste superheld. "Over wie de eerste superheld is, daar verschilen de meningen over. Je kunt Robin Hood als superheld zien. Sommigen zien zelfs Zorro als superheld. Maar ons beeld van een superheld is Superman. Er waren in de jaren '30 er meer superhelden, maar die verdwenen. Superman is er nog steeds en ik denk dat Superman zeker de 100 gaat halen." 

Lammert de Bruin op onderzoek in 'Feit of Fictie': was Superman de eerste superheld?

Dim Junius van het Nederlands Stripmuseum dook in het archief. Superman blijkt volgens de gegevens officieel niet de eerste superheld te zijn. "Superman is in 1938 voor het eerst verschenen. Maar er was er nog eentje voor, in 1934: Mandrake the Magician, dat was een soort supertovenaar. Superman voldeed alleen meer aan de verwachtingen van een superheld."

'Superhelden voortzetting van onze goden'

In dit geval lijkt het er dus op dat Superman in 1938 de eerste echte status van superheld kreeg, vooral omdat hij meest voldeed aan de verwachtingen met zijn superkrachten. Volgens Han Peekel gaat echter de mythe over de superheld veel verder terug dan Superman. "Helden zijn van alle tijden. De grote eerste helden waren eigenlijk de goden die de Germanen en de Romeinen hadden. In wezen is het pas in de jaren '30 door de Amerikanen de term superhelden bedacht. Maar de bron vindt zich in het oer-godendom van onze beschaving."  

Kijk & lees meer

Zowel Junius van het Stripmuseum en Peekel weten het zeker. Superman zal nog een lange tijd voortbestaan. "Zolang er mensen zijn, zijn er superhelden. Omdat ze een inspiratiebron zijn die ons het gevoel geven dat we niet alleen staan om onze problemen op te lossen", aldus Peekel. 

Kortom, de superheld zoals wij die kennen vindt inderdaad zijn oorsprong in Superman. Maar de behoefte van de mens op zich op te trekken aan zo'n held dateert al van veel langer geleden.