Vanaf haar dertiende is Eva Drukker (24) al dol op insecten. De liefde is zo groot, dat ze tijdens haar master Biologie onderzoek deed naar insecten op zogenaamde 'groene daken'. Met succes: ze vond een wesp, die nog nooit in Nederland was gezien.

In samenwerking met Bureau Stadsnatuur deed de 24-jarige studente onderzoek naar 'groene daken' in Nederland. Een van de motivaties voor het onderzoek was om te analyseren hoeveel insecten er rondvliegen op 100 meter hoogte. Drukker deed dat door groene daken op verschillende hoogtes te analyseren in Amsterdam, Rotterdam, Wageningen en Utrecht.

info

Een groen dak is een dakbedekking die bestaat uit een plantaardige laag. Hierdoor kunnen er op het dak bijvoorbeeld gras en planten groeien. Bovendien geeft een groen dak een goede isolering voor het gebouw. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de biodiversiteit van groene daken. Om die reden wilde Bureau Stadsnatuur onderzoek doen naar 21 groene daken in Nederland. Eva Drukker was een van de studenten die daaraan meehielp.

Vacature op Facebook

De passie voor insecten zit er al van jongs af aan. Vanaf haar dertiende zit Eva bij de Nederlandse Jeugdbond voor Natuur. "In het begin zat ik vooral bij deze vereniging voor de gezelligheid. Maar toen we tijdens een excursie kleine beestjes gingen vangen, vond ik dat zo leuk. Daar is mijn liefde voor insecten ontstaan."

Deels door deze fijne jeugdherinnering besluit Eva om biologie te studeren. Als ze op zoek is naar een onderzoekstage tijdens haar masterstudie, ziet ze op Facebook een vacature van Bureau Stadsnatuur. "Zij zochten iemand die onderzoek wilden doen naar insecten op groene daken. Ik dacht meteen: dit is iets voor mij. Hier moet ik op solliciteren." Ze werd gelijk aangenomen.

Groen Dak
Bron: Eva Drukker
Het groene dak van het Erasmus MC in Rotterdam waar de wesp is gevonden

Een nieuw insect in Nederland

Met overvolle fietstassen fietste Eva Drukker langs de groene daken in Amsterdam. Deze tassen zaten vol met insectenvallen. "Dan belde ik aan bij een van de gebouwen met groene daken en ging ik insectenvallen plaatsen, de planten analyseren en het dak meten." Gemiddeld analyseerde Eva drie daken per dag. De volgende dag haalde ze de insectenvallen weer op, om te kijken welke insecten ze had gevangen.

Totdat op een ochtend Drukker wel een erg bijzonder insect in haar val had gevonden op het groene dak van het Erasmus MC. "Ik dacht meteen: dit is iets bijzonders." Ze stuurde het insect naar verschillende experts, maar niemand wist wat het was. Totdat het in handen kwam van hoogleraar Biologie Kees van Achterberg. "Hij zei tegen mij: gefeliciteerd, dit is een nieuwe soort in Nederland. Nou, toen stond ik echt te springen van geluk. Als bioloog is dit een droom die uitkomt."

Idiasta dichrocera
Bron: Kees van Achterberg
Idiasta dichrocera, de insect die Eva ontdekte

Verbazingwekkende hoeveelheid insecten op groen dak

Inmiddels heeft Eva haar opleiding bijna afgerond, maar gaat het onderzoek wel verder. Een nieuwe stagiair neemt het werk van haar over. Wel kan de studente al een conclusie trekken. "Het is verbazingwekkend hoeveel insecten er op een hoog, groen dak af komen. De hoogte maakt dus niet uit. Heb je zelf een hoog balkon? Dan kan je daar ook planten op zetten. De insecten komen vanzelf. Insecten zijn zo belangrijk voor de wereld, zo'n groen dak kan dan een oplossing zijn."

Lees ook

Voor de mensen die misschien bang zijn voor insecten, heeft Eva ook een advies: "Insecten zijn eigenlijk hele fijne beestjes. Je hebt er geen last van. Ze vliegen alleen maar rond. En als je geen planten binnen hebt staan, vliegen ze ook je huis niet in."

Zelf is de ambitieuze studente nog lang niet klaar met de insecten. Ze wil graag een PhD doen over dit onderwerp. "Er zijn nog zoveel vragen die ik wil beantwoorden, zoals: komen elk jaar de insecten weer terug? Insecten zijn echt heel bijzonder. Ze betekenen zoveel voor ons, zonder dat we het eigenlijk doorhebben."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.