Gerrit kon zijn vrijwilligersbaantje in de zorg vergeten toen hij vertelde dat hij seropositief was. Boos en teleurgesteld liet hij het er niet bij zitten. Zeker niet toen het College voor de Rechten van de Mens hem in het gelijk stelde en oordeelde dat er sprake was van discriminatie.

De Stichting Respijtzorg Alkmaar moest voor de rechter gedaagd worden, vond hij. Aanvankelijk kreeg hij geen gehoor bij het Openbaar Ministerie. De man uit Alkmaar stapte daarop naar het hof. Die gaf aan dat de stichting wel degelijk te vervolgen is. 

Nu is het moment suprême voor Gerrit aangebroken. Donderdag doet de rechtbank uitspraak in zijn zaak.

Het OM verwijt de Alkmaarse stichting dat ze de man hebben weggezet als ‘eng, minderwaardig en gevaarlijk’ en eist een bijzondere straf: een gift van 500 euro aan het Aidsfonds, een voorwaardelijke boete van 500 euro en het betalen van een schadevergoeding van bijna 900 euro aan Gerrit.

EenVandaag spreekt uitgebreid met Gerrit over zijn jarenlange strijd voor gerechtigheid, Ronald Brands van HIV vereniging Nederland en persofficier van justitie, Henri Tillart. Stichting Respijtzorg Alkmaar wil niet op de zaak reageren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.