Advocaat Cees Korvinus is door de tuchtrechter berispt naar aanleiding van een klacht van de Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten. De klacht ging over een financiële afspraak tussen hem en bouwfraudeklokkenluider Ad Bos, destijds zijn cliënt. De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten stelt dat dit een forse tik op de vingers is.

Uit onderzoek van Amsterdamse Orde van Advocaten blijkt dat Korvinus met Bos heeft afgesproken dat hij een percentage van de schadevergoeding van hem zou krijgen. Dergelijke afspraken zijn niet toegestaan. In 2009 onderhandelde Korvinus een akkoord over een schadevergoeding voor Bos, die 10 miljoen euro van het ministerie had geclaimd. Hoeveel uiteindelijk is uitgekeerd is onbekend. 

De Orde van Advocaten kent vijf verschillende strafvormen na een gegronde klacht. De klacht kan gegrond verklaard worden zonder gevolg, er kan een waarschuwing volgen, een berisping, een schorsing en als ultieme straf schrapping van het tableau. Eerder werd de bekende strafpleiter Bram Moszkowicz uit de orde geschrapt.

Ad Bos: Eindelijk gerechtigheid

Ad Bos reageert verheugd: “Eindelijk gerechtigheid. Ik ben hier lang mee bezig geweest en ik ben dan ook erg blij met deze uitspraak”. Of Bos nu geld gaat terug vorderen, weet hij nog niet. “Dat moet ik nader bekijken”, aldus de oud-klokkenluider.

De uitspraak van de tuchtrechter vindt u hier.

Bouwfraude

Hoe zat het ook alweer? In 2001 laat Ad Bos een schaduwboekhouding zien van het bedrijf Koop Tjuchem, waar hij technisch directeur was. Hierin is te zien hoe bouwbedrijven verboden prijsafspraken maken, en zo de prijzen kunstmatig hoog houden. Een miljardenfraude, zo blijkt. Na de Zembla-uitzending overhandigt Bos de schaduwboekhouding aan Justitie. Naar aanleiding van deze kwestie wordt een parlementaire enquête ingesteld.

Maar hij wordt zelf ook vervolgd. Zie het volledige overzicht dat EenVandaag over de kwestie maakte.