Het is een apparaat dat iedereen in huis heeft: de stofzuiger. De dj's van Evers Staat Op kibbelden vrolijk over de vraag: is een stofzuiger door de jaren heen minder krachtig geworden? "Volgens mij is het met stofzuigers zo dat er een maximum aan zuigkracht zit, vroeger mocht je 1400 watt zuigen en nu moet je wat minder zuigen. Energiezuinig zuigen, zeg maar", aldus sidekick Rick Romeijn. Maar is die uitspraak feit of fictie?

De radiomaker heeft het goed begrepen: het aantal watt van een stofzuiger is de afgelopen jaren door de Europese Commissie flink aan banden gelegd. In 2014 is het maximum op 1600 watt gesteld en sinds eind 2017 zelfs op nog maar 900. Betekent dat dan ook dat de zuigkracht is afgenomen, zoals Romeijn suggereert?

"Stofzuigers zijn niet minder goed geworden. Ze zijn niet minder hard gaan zuigen", legt huishoudexport Zamarra Kok van De Telegraaf uit. "Europa vindt het niet goed dat stofzuigers zoveel vermogen hebben. Met die 900 watt kunnen ze nog prima zuigen, maar zijn het niet meer van die energieslurpers."

Regelgeving

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de lagen stof in ons huis: die blijven prima op te ruimen. Woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond legt uit hoe het zit. "Het is niet erg dat stofzuigers minder vermogen hebben, want uit ons onderzoek blijkt dat ze niet slechter zijn. In tegendeel: ze werken juist beter."

Ook dat is te danken aan de regelgeving. "Zo moeten ze na 5 keer heen en weer bewegen minimaal 75 procent van het stof van het tapijt hebben gezogen en 98 procent van een vloer met een kier", vertelt Spierenburg. "Er zijn ook eisen voor het geluid: ze mogen niet meer dan 80 decibel produceren. Dat zijn hartstikke strenge eisen, maar die zorgen er wel voor dat we prima stofzuigers hebben."

De uitspraak van Rick Romeijn op 538 heeft dus twee kanten: het klopt dat er een maximum aan de zuigkracht zit, maar je zuigt er niet minder om. We beoordelen de uitspraak daarom tóch als fictie.