Paarse slingers en ballonnen, paarse cupcakes en paarse suikerspinnen. Honderden scholen in Nederland doen vandaag mee aan Paarse Vrijdag om LHBTI+'ers te steunen.

Iedere tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag. De slogan: vier de liefde, draag paars. Dit jaar doen 900 middelbare scholen en mbo's mee aan de actie. Zij bouwen een feestje om diversiteit te vieren en op veel scholen is voorlichting over seksuele en genderdiversiteit. Maar is deze Paarse Vrijdag nog nodig in Nederland?

Nooit hand in hand lopen

EenVandaag deed in augustus van dit jaar onderzoek onder LHBTI+'ers. Daaruit bleek dat meer dan de helft (58 procent) van de LHBTI+'ers aangeeft het afgelopen jaar bewust hun gedrag te hebben aangepast om negatieve reacties te voorkomen. LHBTI+'ers passen hun gedrag vooral aan in het openbaar, maar ook privé, tijdens het uitgaan en op hun werk.

Een deelnemer aan het onderzoek schrijft: "Ik loop op straat nooit hand-in-hand met mijn vriend om negatieve reacties te voorkomen, elkaar een kus geven doen we al helemaal niet. Er bestaat een kans dat je wordt nageroepen, vies wordt aangekeken of erger."

Lees ook

Naroepen of uitschelden

Een derde (35 procent) van de LHBTI+ deelnemers geeft aan in het afgelopen jaar negatief gedrag te hebben meegemaakt, vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Het gaat dan vooral om het krijgen van vervelende opmerkingen, en nageroepen of uitgescholden worden. Dit aantal daalde de afgelopen jaren niet.

Organisator van Paarse Vrijdag in Nederland, het GSA-netwerk, ziet ook dat LHBTI+ leerlingen het nog moeilijk hebben op de middelbare school: "Zij voelen zich vaker eenzaam en buitengesloten. Medeleerlingen schelden ze uit en er worden gemene roddels en leugens verspreid." En juist daarom dragen leerlingen op veel scholen vandaag paarse kleding.

Alain, Femke, Marijn, Hans, Remco en François maken negatieve opmerkingen over hun seksualiteit of genderidentiteit dagelijks mee. Zij vertellen er openhartig over:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.