Stef Blok mag zijn functie als minister van Buitenlandse Zaken blijven vervullen. De motie van wantrouwen, die tegen de minister werd ingediend vanwege zijn omstreden uitspraken eerder deze zomer, is verworpen. Naast de coalitiepartijen, stemden ook 50Plus, PVV, SGP en Forum voor democratie tegen de motie. “In het Nederlandse parlement blijft het wel echt een kras en een verhaal dat hem nog lang zal achtervolgen", zegt politiek commentator Joost Vullings. 

In het debat tussen de Tweede Kamer en Stef Blok, bood Blok opnieuw zijn excuses aan voor de uitspraken en stelde herhaaldelijk dat hij zijn woorden anders had moeten formuleren. Voor GroenLinks, SP, PvdA en Partij van de Dieren, die instemden met de motie van wantrouwen, ingediend door DENK aan het einde van het debat, was dit niet genoeg. Zij vonden onder andere dat de minister geen duidelijk antwoord gaf achter welke uitspraken hij staat. "Zijn uitleg en excuses gingen zó moeizaam, dat de linkse oppositie hem niet geloofd", zegt politiek commentator Joost Vullings. 

Ook de partijen die niet instemden met de motie, bleven kritisch. Kees van der Staaij van de SGP noemde het de ‘zomerrecesrel van 2018’. De PVV was ook teleurgesteld, maar om andere redenen: Wilders was het eens met de uitspraken en vond dat Blok ze niet had moeten intrekken. Hij adviseerde de minister ‘een ruggengraat te gaan kopen’. 

'Relatie tussen Suriname en Blok komt nooit meer goed' 

De oppositiepartijen geloofden ook niet dat Blok zijn functie nog zou kunnen behouden. Overige partijen vonden dat hij wel door kan gaan, maar D66-leider Alexander Pechtold stelde dat zijn werk om het vertrouwen terug te winnen, nog lang niet af is. "De relatie tussen Suriname en Blok komt nooit meer goed. Over het algemeen gaan andere collega's in het buitenland snel over tot de orde van de dag, dus daar kan hij best functioneren", zegt Vullings. "In het Nederlandse parlement blijft het wel echt een kras en een verhaal dat hem nog lang zal achtervolgen." 

‘Saai en kleurloze minister’ 

Het is voor de tweede keer in relatief korte tijd dat er een VVD-minister van Buitenlandse Zaken in opspraak komt: Blok's voorganger Halbe Zijlstra loog over een ontmoeting tussen hem en de Russische president Poetin. Blok werd na het aftreden van Zijlstra juist gekozen als minister van Buitenlandse Zaken, omdat hij een redelijk ’saai imago’ had en dus geen risico leek te vormen. 

Toch zorgde Blok deze zomer voor veel ophef, toen hij in een besloten bijeenkomst zei dat er geen vreedzame multiculturele samenlevingen bestaan, Suriname een ‘failed state’ is en er geen afspraken met Oost-Europa te maken zijn over immigratie. Ook stelde hij dat de omgang tussen mensen genetisch is bepaald. Een bezoeker van de bijeenkomst filmde zijn uitspraken.