Op 8 september is het precies 50 jaar geleden dat de eerste aflevering van Star Trek op televisie werd uitgezonden. Dit jubileum wordt uitgebreid gevierd met een expositie, een boek, een muziekstuk en een nieuwe documentaire over Spock. 

Star Trek is springlevend. Afgelopen zomer is de film Star Trek Beyond in de Nederlandse bioscoop uitgekomen en de volgende bioscoopfilm én nieuwe serie zijn alweer aangekondigd om het ruimte-universum nog verder uit te breiden. De reeks lijkt onverwoestbaar.

Wat is toch het geheim achter het succes van deze serie? Is het de positieve boodschap die deze ruimteavonturen uitstralen? Een universum zonder vooroordelen, met onderlinge verschillen die niet problematisch zijn met vreedzame  samenwerking tussen verschillende rassen en nationaliteiten. Geeft dat hoop voor de toekomst?

EenVandaag interviewt de Star Trek-fans van Dark Armada, die online hun eigen Star Trek-afleveringen produceren en uitzenden met hun eigen ruimteschip Batavia. Muziek, licht, geluid, acteurs, kostuums. Alles doen ze zelf, met hun eigen geld en in hun vrije tijd. In de Verenigde Staten wordt zelfs gesproken van ‘The  Golden Age’ van Star Trek fan fiction series. Filmproductiemaatschappij Paramount Pictures heeft zelfs een rechtszaak aangespannen tegen de makers van een van de fan films.

Verder spreken we met de natuurkundige Prof. dr. Carlo Beenakker, over zijn optimisme in de jaren ’60 en ’70 omdat hij geloofde dat de mensheid de ruimte zou gaan verkennen en ontdekkingen zou doen. Helaas, anno 2016 is hij daar veel pessimistischer over.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.