Decennialang is hij een van de meest gevreesde gangsters van ons land: Stanley Hillis. Een even mysterieuze als ongrijpbare topcrimineel. Zijn bijnaam in het criminele milieu: De Ouwe. Door velen is hij omschreven als de godfather van de Amsterdamse onderwereld.

De recherche doet dan ook zeer uitgebreid onderzoek naar zijn betrokkenheid bij drugshandel, afpersing en liquidaties. Maar waar z’n criminele kompanen Willem Holleeder en Dino Soerel wel worden gepakt, weet Hillis juist uit handen van politie en justitie te blijven. Tot begin 2011, als hij met 37 kogels wordt doorzeefd in zijn auto op een parkeerplaats in Amsterdam Oost.  

Misdaadjournalisten Vico Olling en Martijn Haas publiceren deze week een boek over Stanley Hillis: De Kouwe Ouwe. Daarin gaan de auteurs op zoek naar de sporen van deze berekende en geheimzinnige crimineel. Aan de hand van uitgebreide research en talloze interviews met bevriende boeven laten ze de opkomst en ondergang zien van deze capo di tutti capi. 

Begonnen als inbreker en bankrover maakt Hillis, veelal opererend op de achtergrond, vanaf de jaren tachtig carrière in de georganiseerde misdaad. Samen met criminelen als Mink Kok en Jan Femer leidt hij een zeer succesvolle drugsorganisatie. Aan het begin van deze eeuw raakt hij ook betrokken bij de Amsterdamse onderwereldoorlog tussen maffia-kopstukken. 

In EenVandaag een uitgebreid portret van Stanley Hillis, aan de hand van gesprekken met de schrijvers van De Kouwe Ouwe, Vico Olling en Martijn Haas. Daarnaast spreken we met Joop van Riessen, die begin jaren tachtig jacht maakt op Hillis als chef overvallen van de Amsterdamse politie. Ook een interview met Mark Teurlings, advocaat van Stanley Hillis op het moment dat hij wordt vermoord in 2011.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.