De inflatie stijgt, maar televisie- en audioapparatuur wordt steeds goedkoper: in februari was er sprake van een prijsdaling van 6,4%. Dit, terwijl de prijzen in januari ook al flink onder druk stonden. Hoe komt dat?

De oorzaak lijkt te liggen in Zuid-Korea. Daar wordt veel van de televisie- en audioapparatuur, het zogenaamde bruingoed, gemaakt. In Zuid-Korea wordt planmatig gewerkt en, ondanks de financieel moeilijke tijden, ijverig aan apparaten gebouwd. Hierdoor is een overschot aan bruingoed ontstaan: er worden meer TV's geproduceerd dan we daadwerkelijk kopen.

In EenVandaag een nieuwe aflevering in de serie de Stand van Nederland, een barometer ontwikkeld door Z24. Deze voorspelt de economische groei of krimp in de lopende én de komende maand aan de hand van indicatoren als autoverkopen en elektriciteitsverbruik.

Bekijk hier de eerdere afleveringen van de Stand van Nederland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.