Distributiecentra-werknemers van Albert Heijn voeren de komende dagen acties voor een hoger loon en een betere cao, dat meldt FNV. Hun collega’s van Jumbo voeren sinds vorige week vergelijkbare acties en stakingen.

Met de zogenoemde stiptheidsacties, waar strikt volgens de arboregels gewerkt wordt, willen de circa 4500 werknemers hun looneisen kracht bij zetten. De eis is 43 eurocent per uur erbij, dat is 900 euro op jaarbasis.

De collega’s van Jumbo staken al sinds dinsdag en vanmiddag dient voor de rechtbank in Utrecht een kort geding dat is aangespannen door Jumbo om te voorkomen dat de staking door kan gaan. EenVandaag  gaat met medewerkers van het distributiecentrum van Jumbo vanuit Woerden mee naar Utrecht, waar het kort geding vanmiddag plaatsvindt.

Volgens Özcan Colak van FNV handel is er voldoende ruimte voor loonsverhogingen en behoud van echte banen omdat er in de supermarktsector “mooie omzetten en winsten [worden] behaald.” Het loonbod van de Albert Heijn van 1,5% is volgens FNV te laag en daarnaast wil de supermarktketen ook korten op de laagste salarisschaal. 

De FNV wil dat de twee supermarktreuzen hun verantwoordelijkheid nemen en niet moeten kiezen “voor een race naar beneden.” De slachtoffers van deze race zijn de werknemers van de distributiecentra, dat bleek uit vele gesprekken met werknemers die EenVandaag in 2015 al voerde. Lees onze longread hierover.

EenVandaag maakte ook een reportage over de misstanden bij de distributiecentra: