Bomen zijn belangrijk. Ze helpen om de omgeving leefbaar en gezond te maken. Toch staan lang niet overal in Nederland evenveel bomen. Hoe zit dat in jouw gemeente?

De zogenaamde 'bomentaxateurs' van Cobra Groeninzicht brachten in 2018 in kaart hoeveel bomen elke woonwijk in Nederland telt. Want bomen en parken zijn meer dan wat natuur: het zijn voorzieningen die we hard nodig hebben. "Mensen in wijken met bomen zijn gezonder", zegt taxateur Joost Verhagen.

Kaart: hoeveel bomen staan in jouw gemeente?

Westvoorne aan kop, Zwartewaterland bungelt onderaan

Woon je in de gemeente Westvoorne, bij Rotterdam, dan zit je wel goed. Daar staan 157,3 bomen per hectare: veruit het meeste van alle gemeenten in Nederland. In de top 3 staan verder Oegstgeest (99,4 bomen per hectare) en Rozendaal (86,5 bomen).

Het minst groen is het in het Overijsselse Zwartewaterland. Daar moeten inwoners het doen met maar 4,3 bomen per hectare. Daarna volgen Ferwerderadiel (5,6 bomen, inmiddels onderdeel van Noardeast-Fryslân) en Winsum (6,7 bomen per hectare).

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.