Na demonstraties van vele duizenden jongeren Duitsland en België, roert ook de Nederlandse jeugd zich. Verschillende jongeren roepen leeftijdsgenoten op om te spijbelen voor strengere klimaatregels.

Lilly Platt (10) zit inmiddels twintig weken elke vrijdagochtend van 09.00 uur tot 10.00 uur voor het stadhuis in Zeist. "Ik ben dan aan het schoolstaken. Voor het klimaat en voor mijn toekomst", zegt de demonstrant. Ze is niet de enige.

Strengere klimaatregels

De Zweedse Greta Thunberg (16) wil dat de regering meer doet om klimaatverandering te voorkomen. Ze startte met spijbelen voor strenge klimaatregels in augustus vorig jaar. Inmiddels krijgt haar actie wereldwijd navolging.

In Brussel gingen 35.000 klimaatspijbelaars de straat op: een nieuw record. Maar ook in Zweden, Duitsland, Australië, Japan, de Verenigde Staten en Canada demonstreerden scholieren massaal. In Nederland bleef het tot nu toe vooral bij individuele acties zoals die van Lilly.

'Politici mogen meer lef hebben'

Eefke van der Wouw is jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Ze is enthousiast over de beweging en heeft het er druk mee: "Jongeren komen in opstand, ze komen op voor hun rechten." De boodschap van de scholieren is dat ze samen iets willen doen. "Ze vinden dat ze beroofd worden van kansen doordat oudere generaties het klimaat voor lief hebben genomen", vertelt van der Wouw.

De jongerenvertegenwoordiger hoopt dat de actie zich ook vertaalt naar papier. "Ik mis lef bij politici en het toekomstdenken. Het is een grote beweging om mensen bewuster te maken van de gevolgen van de klimaatverandering. Daar begint het."

Lilly's Plastic Pick-up

Lilly is al langer bezig met het klimaat. "Ik ben in 2015 begonnen met het opruimen van plastic. Ik vond toen wel 91 stukjes in vijftien minuten!" Lilly heeft ook een eigen YouTube-kanaal en Instagram-account opgericht: Lilly's Plastic Pick-up. Ze plaatst filmpjes waarin ze plastic opruimt en uitleg geeft over vuilnis, haar vondsten en de gevolgen van klimaatverandering.

Door de Zweedse Greta is ook Lilly gaan spijbelen van school. "Omdat ik een video van haar zag, ben ik begonnen met staken". De twee demonstranten ontmoetten elkaar eerder in Den Haag en hebben regelmatig contact.

Recht op een leefbaar klimaat

In Nederland bestaat het recht op een duurzame leefomgeving nog niet. In meer dan 100 landen is dat recht in de grondwet verankerd. "Deze landen hebben een persoon in de regering die de stem is van de toekomstige generaties, dit is in de grondwet verwerkt. Dat kan in Nederland ook", zegt jongerenvertegenwoordiger Van der Wouw.

Ook Lilly is nog niet klaar met staken. Ze gaat binnenkort naar Noorwegen om met 200 marinebiologen te praten over plastic en het klimaat. De individuele spijbelacties voor strengere klimaatregels maken plaats voor grotere acties op 7 februari en 15 maart.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.