De spanning rond KLM stijgt weer. In eigen land liggen vakbonden en personeel dwars om het bezuinigingsdoel van 700 miljoen euro tot 2020 te halen. In Frankrijk dreigen de piloten van zustermaatschappij Air France het broze herstel van de luchtvaartcombinatie in de knop te breken. 

De Franse piloten hebben aangekondigd vanaf zaterdag - uitgerekend vlak na het begin van het EK voetbal - vier dagen het werk neer te leggen. Het cabinepersoneel van Air France wil eind juli gaan staken. Ze zijn ontevreden over de manier waarop hun werkgever kosten wil besparen. September vorig jaar staakten piloten van Air France in totaal twee weken. Die actie kostte de luchtvaartmaatschappij een half miljard.

Een nieuwe staking dreigt het prille herstel van Air France KLM te dwarsbomen. Vorig jaar maakte het concern de eerste winst in een kalenderjaar sinds 2010. Onder aan de streep bleef een schamele 118 miljoen euro over. Nieuwe werkonderbrekingen kunnen het bedrijf weer in de rode cijfers duwen. De Nederlandse Vereniging van Verkeersvliegers maakt zich grote zorgen over de situatie, zo liet voorzitter Steven Verhagen gisteren weten

Air France loopt nog altijd achter met besparingen ten opzichte van KLM. Dat wist de afgelopen paar jaar wel te bezuinigen door afspraken te maken met het personeel. Maar ook aan Nederlandse zijde dreigt de spanning nu toe te nemen. Zo loopt de CAO voor het grondpersoneel op 1 juli af. Vijf vakbonden protesteerden de afgelopen weken hevig tegen de voorstellen van KLM voor een nieuwe CAO. Zo zouden lonen worden bevroren, moesten toeslagen van tafel en zouden oudere werknemers vrije dagen moeten inleveren. 

Inmiddels heeft KLM de plannen van tafel gehaald. Maar vakbonden waarschuwen dat het personeel voldoende heeft ingeleverd. Ze wijzen erop dat KLM weer winst maakt, dus dat een verslechtering van arbeidsvoorwaarden uit den boze is. KLM wijst er echter op dat de totale besparing van 700 miljoen euro tot 2020 om de concurrentie bij te kunnen benen nog lang niet bereikt is. 

  • Haalt KLM de 100? Eerder schreef EenVandaag daarover deze longread.

EenVandaag spreekt met Walter van der Vlies, teamleider bij de afdeling vliegtuigafhandeling bij KLM, CNV-bestuurder Dolf Polders en analist Jos Versteeg over de spanningen rond het luchtvaartconcern. Lukt het KLM het personeel mee te krijgen? En hoeveel zin hebben al die besparingen bij KLM als het Air France personeel met stakingen tientallen miljoenen schade aanricht? 

EenVandaag besteedde al eerder aandacht aan de gebeurtenissen bij de KLM:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.