De spanning rond het intrekken van de referendumwet begint op te lopen. Actiegroep GeenPeil moet voor 14 juni 300 duizend handtekeningen bij de kiesraad inleveren. Tegelijkertijd heeft minister Ollongren heeft twee dagen geleden de eerste serie vragen van de Eerste Kamer beantwoord.

Het begint steeds meer op een wedstrijd te lijken: aan de ene kant het kabinet, dat heeft besloten om de referendumwet af te schaffen. Aan de andere kant GeenPeil, de organisatie die het referendum wil behouden.

Voor 14 juni moeten ze 300 duizend handtekeningen bij de Kiesraad indienen om zo’n referendum mogelijk te maken. Parallel daar aan loopt de behandeling van de intrekkingswet voor het referendum in de Eerste Kamer. Verwacht wordt dat de Eerste Kamer begin juni met de minister over de wet gaat debatteren.

LEES OOK: Kiesdrempel gehaald. Is GeenPeil nog op tijd voor een referendum?

Ingewijden denken dat het moeilijk wordt voor de D66-minister om het referendum af te schaffen, terwijl tegelijkertijd honderdduizenden mensen hun handtekeningen hebben gezet voor het houden van een referendum.

update

PERSBERICHT: HANDTEKENINGENACTIE GEENPEIL NOG GEEN DOORSLAAND SUCCES

Het loopt nog niet storm met de actie voor het referendum over de donorwet. Volgens één van de initiatiefnemers, Bart Nijman, zijn er tot op heden ruim 62.000 handtekeningen opgehaald. Om een referendum te houden, moeten er voor 14 juni 300 duizend handtekeningen worden ingeleverd bij de Kiesraad. 

 

Ondanks de wat tegenvallende respons blijft Nijman optimistisch. “In principe liggen we nog op schema. We hebben nu een vijfde van de handtekeningen binnen, in een zesde van de tijd”, zo rekent hij uit voor de camera van EenVandaag. “Maar voor mij mag het nog wel wat sneller gaan”.

 

De actiegroep GeenPeil wil met de handtekeningenactie de druk op minister Ollongren opvoeren. Die probeert momenteel de wet voor intrekking van de referendumwet door de Eerste Kamer te loodsen. GeenPeil denkt dat als er over enkele weken een flink aantal handtekeningen is gezet voor het referendum, het kabinet zich wel genoodzaakt zal voelen om alsnog een referendum te houden.

 

Bij de kabinetsformatie hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken om de referendumwet in te trekken. In de Tweede Kamer is die wet al aangenomen. Momenteel loopt de procedure voor intrekking van de wet in de Eerste Kamer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.