De spanning tussen Amerika en China in de Zuid-Chinese Zee kan ontaarden in een conflict met ernstige economische gevolgen voor de rest van de wereld, vrezen experts. 

Beide landen vliegen elkaar in de haren over historische claims van China dat de Zuid-Chinese Zee Chinees territorium is. Het land bouwt nu zelfs kunstmatige eilanden om die claim kracht bij te zetten. Amerika vindt dat dit internationale wateren zijn en vaart er met zijn marine doorheen. De situatie staat nu op scherp. Waarom is dit gebied zo belangrijk voor China?

Overlappende claims

Het gebied dat China claimt is 1500 kilometer groot. En dat vormt een groot probleem, want de Zuid-Chinese Zee wordt omringd door een groot aantal landen, zoals Vietnam, Maleisië en de Filippijnen. Ook zij claimen recht te hebben op delen van deze zee, die grotendeels overlappen met de Chinese claim. Dat heeft al tot een fiks aantal botsingen geleid tussen bijvoorbeeld vissersboten en de marines van de wedijverende landen. 

Grote belangen, veel olie

De Zuid-Chinese Zee is belangrijk vanwege een aantal zaken: handelsroutes, visserij en enorme olievoorraden. Voor China is deze zee belangrijk, omdat het een belangrijke schakel is in de economische groei van het land. Het land is nu vooral afhankelijk van olie uit het Midden-Oosten, maar kan bij winning van de olievoorraden in de Zuid-Chinese beter in de eigen behoeften voorzien. Volgens Chinese berekeningen ligt er voor ongeveer 125 miljard aan vaten olie onder de zee. 

Kunstmatige eilanden

De claim van China op de zee is in de afgelopen jaren steeds sterker geworden. Zo sterk, dat het nu ver van de eigen kust kunstmatige eilanden heeft opgeworpen. Op deze eilanden bouwt het luchtmachtbases en marinehavens. En recent plaatste het land zelfs luchtafweer op de eilanden. China claimt dat de eilanden Chinees grondgebied zijn, en laat dat passerende schepen en marines ook duidelijk weten. 

Spanning tussen Amerika en China

Amerika is één van die landen die doelbewust langs deze eilandjes vaart. Amerika, die sinds de Tweede Wereldoorlog met zijn leger sterk aanwezig is in de Zuid-Aziatische regio, wil dat de Zuid-Chinese Zee internationale wateren blijft. Daarom vaart het er met vliegdekschepen, juist langs de door China kunstmatig opgeworpen eilanden die op honderden kilometers van de Chinese kust liggen. Omdat China claimt dat deze eilanden Chinees grondgebied zijn, leidt het bezoek van de Amerikanen direct tot spanningen tussen de beide landen. Tot dusver is het bij woorden gebleven, maar experts vrezen dat een misvatting kan leiden tot een enorm conflict dat grote gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie. 

Bekijk vanavond de analyse in EenVandaag: waarom is de Zuid-Chinese Zee zo belangrijk?