Vooruitblik op spannende zitting

In de extra beveiligde zaal van de Rotterdamse rechtbank wordt vandaag de strafzaak voortgezet rond de corrupte douanier Gerrit G. Het wordt een spannende dag. 

Gisteren onthulde EenVandaag via deze longread dat belangrijke opsporingsinformatie uit een Belgisch drugsonderzoek naar cocaïnesmokkel via de Rotterdamse haven door het Openbaar Ministerie (OM) niet is toegevoegd aan het strafdossier van de platte douaneman en een aantal zeer beruchte Rotterdamse drugshandelaren.

Dat blijkt uit tientallen rechtshulpverzoeken van een Belgische onderzoeksrechter aan het Landelijk Parket die in handen zijn gekomen van EenVandaag na onderzoek in België:

- 4 november 2013

14 november 2013

21 november 2013

9 december 2013

10 december 2013

In deze Belgische stukken staat opsporingsinformatie die relevant is voor de waarheidsvinding in de strafzaak tegen de platte douanier en een aantal drugsbazen.

Deze zaak wordt momenteel inhoudelijk behandeld bij de rechtbank.

Uit de rechtshulpverzoeken en vonnissen blijkt bijvoorbeeld dat Belgische drugshandelaren zijn vervolgd en veroordeeld voor cokesmokkel via een Rotterdams fruitbedrijf dat ook een prominente rol speelt in de Nederlandse rechtszaak.

Nog opvallender: twee hoofdverdachten in België zijn veroordeeld voor de invoer van dezelfde partij coke waar Gerrit G. en zijn medeverdachten nu ook van worden beschuldigd.

Strafrechtdeskundige: “Verbazingwekkend”

Het feit dat deze Belgische stukken niet in het Nederlandse strafdossier zitten, is verbazingwekkend, vindt strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff  van de Radboud Universiteit Nijmegen:

“Dat er zulke duidelijke overeenkomsten zijn met een Belgisch opsporingsonderzoek had de Nederlandse rechter moeten weten.  Je vraagt je af: waarom zijn deze stukken niet toegevoegd door het OM?”

Uit een brief van het OM aan de rechters en advocaten blijkt dat er pas intensief contact met de Belgische opsporingsdiensten is gekomen in de zomer van 2015. Officier van justitie M. van Solingen: “Zowel door ons als door de Belgische politie is toen de conclusie getrokken dat er behalve Fruit Forces verder geen relevante informatie was in het Belgische dossier.”

Is daarmee de kous af? Dat is nog maar de vraag. Vandaag gaat het strafproces verder. Eerder eiste het OM al celstraffen tot 16 jaar in de zaak. Maar nu zal de verdediging ongetwijfeld nieuw onderzoek gaan eisen en allerlei nieuwe getuigen oproepen. Ook de rechters zullen kritische vragen hebben aan het OM.

Gerrit-tapes

Bovendien komen tijdens de zitting vandaag ook nog eens de Gerrit-tapes aan bod: zeer belastende opnames van gesprekken met de platte douanier die inmiddels via verschillende media zijn verspreid. Het vermoeden is dat de verdachten in deze zaak zijn afgeperst met de opnamen door ene ‘Paul’ die zich voordoet als “zaakwaarnemer” van een Colombiaans drugskartel. Ook hier moet nog veel onderzoek naar worden gedaan.

De kans is daarom zeer groot dat deze complexe strafzaak voor lange tijd wordt aangehouden. En dus zal de vraag of het OM mogelijk door ‘n gebrek aan transparantie z’n recht op vervolging heeft verspeeld pas veel later in dit megaproces beantwoord gaan worden. 

Eerder bij EenVandaag

EenVandaag maakte over de drugssmokkel via de haven in Rotterdam verschillende items:

Douanier Gerrit G. voor de rechter

Politiebond NPB: 'Minister, pak problemen haven nu aan'

Corruptie douaniers haven R'dam groter dan gedacht'

Kijk en Lees onze longread

update
clock 14-12-2016 13:37

Ontwikkelingen in de rechtszaal

Tijdens de behandeling van de zaak woensdagochtend zijn in de rechtszaal enkele opvallende ontwikkelingen geweest. Advocaat Jan-Hein Kuijpers, die verdachte douanier Gerrit G. bijstaat in de zaak, wil dat zijn cliënt voorlopig op vrije voeten komt. Volgens Kuijpers hebben politie en justitie verboden opsporingmethodes gebruikt. Ze zouden namelijk een crimineel hebben ingezet om Gerrit G. uit te lokken. Deze crimineel, ‘Paul’, zou door justitie ingezet zijn om gesprekken op te nemen die hij voerde met Gerrit G. Deze opnames zouden justitie voldoende aanleiding hebben gegeven om G. opnieuw op te pakken.

“Als het waar is wat Paul mij heeft verteld, dan heeft justitie een heel groot probleem”, zei Kuijpers in de rechtszaal. Het inzetten van een criminele burgerinformant is namelijk verboden. Het Openbaar Ministerie ontkent de aanklacht van Kuijpers. Volgens de officieren van justitie werkte Paul als informant voor de TCI, de criminele inlichtingendienst van de politie. De officieren hebben toegegeven dat de er voor 'Paul' een appartement is gehuurd. Ook is hem afluisterapparatuur gegeven door de politie. De vraag is nu of deze Paul echt "gerund" is als infiltrant door de politie. Die vraag zal de rechter moeten beantwoorden.

Het gebruik van criminele burgerinfiltranten ligt zeer gevoelig. Sinds de IRT affaire is het verboden. Vanaf 2014 is het onder strikte voorwaarden weer toegestaan. Als het openbaar ministerie in zaken dit opsporingsmiddel wil inzetten, moet zelfs de minister van justitie hier toestemming voor geven. 

Verslaggever Bram de Waal volgt de laatste ontwikkelingen in de rechtszaal. Volg zijn tweets rechts op deze pagina.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.