De Spaanse justitie heropent de zaak van de Nederlander Romano van der Dussen. Zijn Nederlandse advocate Rachel Imamkhan bevestigt dat. Van der Dussen zit al sinds 2003 vast in een gevangenis in Spanje. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

De Nederlander is in 2003 tot 15,5 jaar cel veroordeeld voor de beroving en gewelddadige poging tot verkrachting van drie vrouwen in Fuengirola, in de buurt van Málaga. Een van hen zou daadwerkelijk zijn verkracht. Van der Dussen woonde in die tijd in Spanje.

  • EenVandaag besteedde ruimt aandacht aan deze zaak, kijk daarvoor op deze pagina.

Hij kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen. Hij was de enige blonde in de rij verdachten (line-up) en werd onder meer door twee slachtoffers herkend.

Maar uit onderzoek in Groot-Brittannië is gebleken dat het DNA van de dader overeenkomt met dat van een Brit die vastzit wegens moord. De veroordeelde Britse moordenaar Mark Dixie heeft gezegd dat hij de dader zou kunnen zijn.

De verdediging van Van der Dussen zal nu een herzieningsverzoek indienen waarin om onmiddellijke vrijlating van de Nederlander wordt gevraagd in afwachting van het vervolg van de zaak.

Imamkhan staat Van der Dussen bij met haar organisatie PrisonLAW, die Nederlandse gedetineerden in het buitenland helpt. De organisatie financiert de zaak van de Nederlander grotendeels uit eigen middelen.

Verslaggever Laura Kors bezoekt Rob van der Dussen, de vader van Romano. Afgelopen zomer startte hij een crowdfunding-actie om zo geld in te zamelen voor een nieuw proces. 

Luister hier naar deel twee van de reportage.