Kiezers van de SP vinden het belangrijk dat er extra geld naar defensie gaat. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2500 mensen die SP gaan stemmen. De helft van de ondervraagde SP-stemmers (52%) wil dat er meer geld naar onze krijgsmacht gaat.

Dit is opvallend omdat de partij hier zelf op wil bezuinigen en pleit voor een leger dat 'alleen vredesmissies uitvoert'. Slechts 18 procent van de SP-kiezers wil minder geld aan defensie geven.

EenVandaag ondervroeg ook 1400 mensen die nog twijfelen over hun stem op de SP. Voor hen zijn investeringen in defensie nog belangrijker dan bij de zekere kiezersgroep: 78 procent wil meer geld. De helft (48%) wil zelfs voldoen aan de NAVO-norm van 2 procent van het BBP. Momenteel geeft Nederland zo’n 1,1 procent uit aan defensie.

Alle achterbannen voor

De meeste politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma opgenomen dat er extra geïnvesteerd moet worden in ons leger. De kiezers van de grote partijen zijn het hier mee eens. De achterban van de VVD (93%), CDA (89%), PVV (82%), PvdA (79%), GL (65%), D66 (58%), (CU 83%) en 50Plus (73%) en dus ook de SP (52%) zijn hier in meerderheid voorstander van.

NAVO-norm

Vandaag pleitte de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) voor een groei naar de NAVO-norm van 2%. Hier is nog geen meerderheid voor bij de achterbannen, maar bij de VVD (49%), CDA (48%), en PVV (46%) staat wel de helft van de kiezers hierachter.

Vandaag worden de uitslagen gepresenteerd in het Politiek Café op radio 1 (14.00- 16.00) en in het debat tussen Roemer en Asscher in de televisieuitzending van EenVandaag (18.15). 

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 2548 zekere SP-stemmers en 1338 mensen mee die twijfelen of ze hun stem aan de SP zullen geven. Het onderzoek is gehouden van 2 tot en met 10 maart 2017. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software is van Vision Critical.

Lees hier de volledige rapportage van de Tweede Kamerverkiezingsonderzoeken in 2017 van het Opiniepanel