Binnen de SP wordt gezocht naar een verklaring voor de afstraffing bij de Europese verkiezingen. Volgens SP-kamerlid Ronald van Raak ligt het aan thuisblijvers, maar de cijfers wijzen iets heel anders uit.

"Wij zijn er, net als andere eurosceptische partijen in Nederland, niet in geslaagd om de kiezer naar de stembus te krijgen." Dat zei Van Raak zondag bij Buitenhof. En inderdaad, 61 procent van de mensen die tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen SP stemden, bleef deze keer thuis.

'SP-stemmers switchen naar PvdA'

Maar de SP zit hiermee niet ver van het landelijk gemiddelde, want 58 procent van de kiesgerechtigden in Nederland stemde niet. Bovendien stemde 5 jaar geleden ook zo'n 60 procent van de SP achterban niet bij de Europese parlementsverkiezingen. Toen haalde de partij toen wél twee zetels.

"De oorzaken van het zetelverlies moet de partij dus ergens anders zoeken," vertelt Sjoerd van Heck, van onderzoeksbureau Ipsos. Een deel van de SP achterban stapte bijvoorbeeld over naar de PvdA, blijkt uit hun cijfers. Ook switchten stemmers naar GroenLinks en Forum voor Democratie.

'Kiezers weggejaagd'

Van Heck vermoedt dat het anti-Europa verhaal van de SP niet heeft aangeslagen bij haar achterban: "Uit onze data blijkt dat de gemiddelde SP-kiezer veel gematigder naar Europa kijkt dan bijvoorbeeld de PVV of de Forum-kiezer. Het kan goed zijn dat de SP, met haar agressieve anti-Europa campagne, haar kiezers heeft weggejaagd."

Ronald van Raak laat in een reactie weten dat hij zijn uitspraken deed op basis van eerdere cijfers die hij had ingezien. Het Kamerlid geeft aan spoedig met de leden te gaan evalueren wat de oorzaken zijn van de verkiezingsnederlaag.

Feit of Fictie: Bleef de SP-kiezer inderdaad thuis, of is er iets anders aan de hand?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.