Vanavond beslissen de EU-leiders of de Britten kort of lang uitstel krijgen voor de brexit. D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld is niet blij met nog langer brexit-gekonkel: "De Britten kunnen de EU nog een jaar in gijzeling houden."

Sophie in 't Veld is één van de Europarlementariërs die zich de afgelopen 3 jaar het meest met de brexit heeft beziggehouden. Zo probeerde ze te regelen dat EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk hun rechten behouden. Maar haar geduld met de Britten is inmiddels wel zo'n beetje op. "De regeringsleiders willen Theresa May uitstel bieden, maar ze vergeten dat dat hele grote risico's en nadelen heeft."

info

Uitstel

De brexit zou eigenlijk op 29 maart 2019 plaatsvinden. Net daarvoor besloot de EU de Britten uitstel te verlenen tot 12 april. Als er niets gebeurt vertrekken de Britten vrijdag zonder deal uit de Europese Unie.

Om dat te voorkomen wil de Britse premier May graag een kort uitstel tot 30 juni. Maar Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, gelooft niet dat de Britten voor die tijd voor een ordelijke brexit kunnen zorgen. Hij pleit dus voor een langer uitstel: tot maart 2020. Mochten de Britten er toch al eerder uit zijn, dan kunnen ze wat Tusk betreft eerder vertrekken.

Dwarsbomen

In 't Veld vindt een no-deal brexit met chaos en negatieve economische gevolgen vermeden moet worden. Maar ze is bang dat de Britten bij een lang uitstel de EU van binnenuit kunnen gaan dwarsbomen.

"Er zijn allerlei grote dingen waar we mee bezig zijn. Klimaat, handelsbetrekkingen met China en de VS, veiligheid. Noem het maar op. Je wil toch niet dat er één land is dat alles blokkeert."

Padvinders erewoord

De EU-leiders willen afspraken maken om te voorkomen dat de Britten zich zo zullen gedragen. De D66-europarlementariër is daar niet gerust op. "Padvinders erewoord dat ze zich netjes gedragen. Dan denk ik: hoeveel vertrouwen heb je daarin?"

Brexiteer Jacob Reese Mogg voorspelde op Twitter inderdaad dat de Britten, als de EU hen dwingt tot een lang uitstel, Europa het leven van binnenuit zuur zullen maken.

Europese verkiezingen

De kans is groot dat na de top van vanavond blijkt dat het Verenigd Koninkrijk mee moet doen aan de Europese verkiezingen die van 23 tot 26 mei gehouden worden. "Als je naar de peilingen kijkt, dan krijgen we een enorm cohort harde Brexiteers hier in het parlement," aldus Sophie in 't Veld.

"Zij gaan niets leuker vinden dan zoveel mogelijk de besluitvorming hier te saboteren. Als je langer uitstel een goed idee vindt moet je dit ook in het oog houden."

Bekijk hier de TV-reportage.