Rusland verkeert in een economische crisis. De belangrijkste reden: de gekelderde olieprijs, waar de Russische economie van afhankelijk is.

‘De Russische economie is boven alles een olie-economie’, zegt grondstoffenspecialist Sijbren de Jong. 

Olie is het belangrijkste product van Rusland. Het land heeft een gigantische voorraad en is een van de grootste producenten ter wereld.

Nu de olieprijs laag is, krijgt Rusland de begroting niet sluitend. En daarnaast zijn er ook de westerse sancties die pijn doen; vanwege Ruslands annexatie van de Krim mogen westerse bedrijven en banken geen zaken meer doen met Rusland. En dat doet pijn, geeft zelfs de Russische president Vladimir Poetin toe.

Het zorgt voor hoge inflatie, waardoor alles veel duurder is geworden. Veel Russen raken hun baan kwijt. Volgens Ruslanddeskundige Helga Salemon heeft de Russische economie er nog nooit zo slecht voor gestaan sinds Poetin aan de macht is. 

En wat doet de president? Hij gaat flink bezuinigen. Op onderwijs, gezondheidszorg en de ambtenarenlonen. Poetin is ook van plan de pensioenleeftijd te verhogen. Dat zorgt voor veel onrust, want dat is een heilig huisje in Rusland. 

‘Eigenlijk wentelt de Russische regering de economische problematiek af op het eigen volk’, stelt Sijbren de Jong. De gewone Rus is de dupe en laat steeds vaker een proteststem horen. De grote Russische media zwijgen hierover echter in alle talen. 

Helga Salemon: 

Er vinden tientallen stakingen en hongerstakingen plaats in Rusland, die zijn er in afgelopen maanden overal geweest; maar zo lang het niet groot wordt opgepikt in eigen land, schrijven ook buitenlandse media er niet over.

De onrust in Rusland slaat ook over op de landen in de regio, die in grote mate afhankelijk zijn van Rusland. Grondstoffenexpert Sijbren de Jong waarschuwt dat Europa rekening moet houden met een steeds instabielere situatie in landen ten oosten en zuidoosten van Europa, want de olieprijs lijkt nog lang laag te blijven.