Sociale en maatschappelijke boodschappen in reclames: steeds meer bedrijven zien daar het heil van in. Supermarktketen PLUS heeft er nu voor gekozen te adverteren met het Syrische kind Ismael. In de commercial zien we hem succesvol integreren in Nederland. 

In de reclame laat een klasgenootje van Ismael hem kennismaken met onder andere de haring, een tompouce of een raketijsje. De integratie werkt ook de andere kant op. Aan het eind van de reclame leert het Nederlandse jongetje de Syrische cultuur kennen in het asielzoekerscentrum.

Benneton

Bedrijven adverteren wel vaker met een wat serieuze ondertoon. Het kledingmerk Benneton heeft dat sinds de jaren 90 bijna tot kunst verheven. 1992 was een jaar waarin Benneton volop in het nieuws was met een campagne om de ernst van de ziekte AIDS aan te kaarten. De spraakmakende reclame van Benneton bleef allesbehalve onopgemerkt.

De Italiaanse fotograaf Oliviero Toscani was destijds het meesterbrein achter de campagnes van Benneton. Modefotograaf Carli Hermès kan zich de campagne van het Italiaanse kledingmerk nog goed herinneren. "Het was best wel heftig, voor mij ook. Ik zat toen in de modescene en daar ontvielen ons ook heel veel mannen door aids. Daardoor kwam het voor mij ook dichtbij. Het was heel erg in your face", aldus Hermès.

'Harde boodschap komt binnen'

In de beroemde foto van Toscani ligt een stervende Amerikaan David Kirby op bed terwijl zijn familie verdrietig om hem heen staat. Dat is volgens Hermes ook meteen de kracht van de reclame. "Het is een harde boodschap maar het komt direct bij je binnen. De boodschap zo snel mogelijk overbrengen is iets wat mensen uit de reclamewereld willen. Dat is hem goed gelukt met deze foto", zegt Hermès.

De reclame voor Benneton heeft ook zijn sporen nagelaten in Nederland. Kort na de campagne van Toscani zocht reclamemaker Paul Meijer contact met Carli Hermès om ook in Nederland met een spraakmakende campagne te komen. "We hebben toentertijd met Droste een campagne op touw gezet die veel stof deed opwaaien", vertelt de fotograaf. In de reclame van Droste acteert een vrouw met een huilend kind. Nadat het kind borstvoeding krijgt en de vrouw chocolade eet van het merk Droste zijn beiden weer blij. "Mensen vonden het toen ongepast dat er een borst in beeld was. Ook dit was een boodschap die direct bij de ontvanger binnen kwam. Het was het begin van een tijd waarin dit soort uitingen steeds vaker voorkwamen", zegt Hermès.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.