Versterking van huizen in aardbevingsgebied in en rond Loppersum in Groningen schiet maar niet op door steeds veranderende regels. Mensen gaan er aan onderdoor, blijkt uit onderzoek. "Het gaat psychisch en fysiek slechter en slechter."

"Zo'n 10 procent krijgt stress-gerelateerde gezondheidsklachten", zegt onderzoeker prof. Tom Postmes. "We begonnen in 2015 met 20 interviews. Daarvan was er niet één persoon die niet geraakt was. Mensen hadden veel meer problemen dan we dachten. Sommigen zijn woedend vanwege het onrecht. We vinden vooral sterke effecten op ervaren onzekerheid, ook over de toekomst. Levens staan op losse schroeven... Hoe lang gaat dit nog door?"

Aandacht, maar geen oplossing

"Mensen raken in conflict met instanties, dat is de grootste stressor. Het vervelende is dat er geen zekerheid wordt geboden. Conflict met instanties, er is veel gedoe. Veel energie zit erin. Dat soort problematiek is waar mensen op stuklopen." En de oplossingen voor de psychische problemen van gedupeerden? "Die komen niet van de psycholoog, want de onzekerheid blijft."

Tom Postmes, zijn collega dr. Katherine Stroebe en hun team onderzoeken in het project Gronings Perspectief onder meer de veiligheid, gezondheid en het toekomstperspectief van Groningers in relatie met de aardbevingen. "Er is nationaal aandacht voor onze bevindingen, en ook lokaal. Tegelijkertijd is het ook zo dat veel dingen die wij aanbevelen niet geïmplementeerd worden."

Lees ook

Psychisch en fysiek slechter en slechter

"Mensen kunnen extra hulp gebruiken, maar dat is nog niet goed geregeld", zegt Postmes. "De GGD heeft inmiddels een plan geschreven voor betere psychische zorg. Een paar maanden geleden is dat rondgekomen. De eerste uitwerkingen moeten we nog zien."

Postmes en zijn team publiceren binnenkort een rapport met nieuwe cijfers. "De onderzoeksvraag is: hebben mensen in het bevingsgebied intussen nog meer last van de problematiek en het wachten op instanties? Wij vrezen van wel", legt Postmes uit. "We zien teveel mensen die psychisch en fysiek slechter en slechter worden."

Bekijk hier de tv-reportage.