De vereniging van sociaal advocaten eist in een brandbrief actie van het kabinet om de leegloop binnen hun branche te stoppen. De vereniging wil voor het zomerreces verbeteringen. Zo niet dan volgen er protestacties.

"De sociale advocatuur staat al jaren onder druk en we geloven de beloften van minister Dekker en het kabinet niet meer. Mooie woorden, maar we zien geen daden", zegt een getergde Reinier Feiner, voorzitter van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN).

Toeslagenaffaire

De vereniging eist in een brandbrief, gericht aan kabinet en minister van Rechtsbescherming Sander Dekker, dat het kabinet met verbeteringen en concrete maatregelen komt om de sociale advocatuur overeind te houden.

Sociaal advocaten staan mensen bij die zelf hun recht niet kunnen halen en niet over voldoende financiële middelen beschikken om een advocaat in de arm te nemen. Vaak gaan de zaken over conflicten met instanties. Het bekendste voorbeeld is de Toeslagenaffaire.

Lees ook

Advocaten verlaten het vak

"We zien dat veel advocaten het vak verlaten en die leegloop versnelt", vertelt Feiner. "Het zorgwekkende is dat dat vooral advocaten zijn in de leeftijd van 30 tot 35 jaar. Zij zoeken een andere carrière buiten de sociaal advocatuur, omdat dat een beter salaris, maar vooral meer perspectief biedt. Daarnaast is er geen jonge aanwas. De sociaal advocaten die overblijven, raken straks binnen no time overwerkt."

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil structureel meer geld voor de sociaal advocatuur en steunde op 30 april 2021 een motie die hiertoe opriep. Ook Premier Rutte beloofde in het interview bij Nieuwsuur op 10 mei dat de toegang tot het recht moest worden verbeterd.

'Mooie woorden, maar we zien het niet'

Feiner wil dat het kabinet nu de daad bij het woord voegt, want tot nog toe zien ze weinig terug van de beloften. "Het zijn mooie woorden en al jaren wordt aangedrongen op meer investeringen, maar we zien het niet. Integendeel: er dreigt een algemene korting van 10 procent."

In 2019 meldde minister Dekker dat hij 73 miljoen euro uit wilde trekken voor de sociale advocatuur. "Dat geld was eenmalig, uitgesmeerd over 2 jaar. Eind 2021 loopt dat dus af. Dan dalen we dus zo'n 10 tot 15 procent in inkomen. Wat er eind dit jaar gebeurt, is ons volstrekt onduidelijk. Dekker beloofde in 2025 een heel nieuw stelsel, maar er is niets geregeld", zegt Feiner.

De Tweede Kamer debatteert woensdag 26 mei over de sociaal advocatuur.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.