Tijdens het eten vlug dat binnengekomen berichtje checken of even kijken wat er allemaal op sociale media gebeurt. Dat zijn géén manieren, volgens de meeste jonge mensen.

Driekwart (74 procent) van de jongeren tussen de 16 en 34 vindt het niet kunnen dat iemand aan de eettafel zijn of haar smartphone gebruikt. Zelf pakken de meeste jongeren hun telefoon aan tafel ook niet. Sommige deelnemers leggen voor het eten hun gerecht nog snel vast, maar acht op de tien (79 procent) zeggen dat ze hun telefoon tijdens het eten niet gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Het onderzoek is gehouden in aanloop naar de Week van de Mediawijsheid, die vandaag begint.

Op een stapel

"Smartphones aan tafel zijn ongezellig en onbeleefd. Dus ook niet omgedraaid op tafel leggen. Als je 'm gewoon wegstopt heb je ook niet de neiging toch even snel te kijken", stelt een jongere.

Sommige deelnemers schrijven zelfs dat ze hier met hun vrienden regels over hebben: "Iedereen legt hun telefoon op een stapel op tafel. Degene die tijdens het eten als eerste z'n telefoon pakt, betaalt de rekening. De eerste keer was het wennen, maar inmiddels werkt het supergoed."

Etiquette van tafel

Alhoewel de meeste jongeren smartphones liever niet aan tafel zien, willen ze best een uitzondering maken als een telefoon wordt gebruikt met een gezamenlijk doel. Een deelnemer schrijft: "Als je iets wilt opzoeken dat ter sprake komt, een groepsfoto wilt maken of een datum wilt prikken, moet dat kunnen. En daarna je telefoon weer weg."

Ook voor dringende zaken wordt de etiquette tijdelijk van tafel geveegd. "Als je een belangrijk belletje of berichtje verwacht, begrijp ik dat je af en toe je toestel wilt checken", vindt een jongere.

#foodpics

Tijdens het eten mag de telefoon van hen dan niet gebruikt worden, maar de helft van de jongeren haalt hun smartphone vóór het eten wel tevoorschijn om hun gerecht vast te leggen. 46 procent maakt in een restaurant foto's van het eten. Ongeveer de helft van hen (19 procent) plaatst deze foto's op sociale media, een even grote groep (19 procent) deelt hun foto's via chatprogramma's als WhatsApp en 13 procent houdt de kiekjes voor zichzelf.

Ruim de helft (54 procent) vindt het prima als mensen een foto maken van hun gerecht. Volgens hen mag iedereen zelf weten wat ze doen, zolang ze zelf maar kunnen beginnen met eten. De telefoon moet op een gegeven moment wel weg: "Een foto maken van je eten in een restaurant vind ik niet erg, doe ik zelf ook, maar wacht met het posten ervan totdat iedereen klaar is en je van tafel gaat."

Eten wordt koud

37 procent ergert zich wel aan mensen die foto's maken van hun gerecht. Ze zijn van mening dat je vooral naar een restaurant gaat voor het lekkere eten en het fijne gezelschap, en niet om ermee te kunnen pronken. Ook worden sommigen ongeduldig van fotograferende tafelgenoten, omdat ze het zelf netjes vinden om te wachten met eten tot iedereen zo ver is.

info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 30 september tot en met 6 november, deden 1404 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.