Op dit moment mag je in Nederland officieel geen oproep doen voor een draagmoeder en vrouwen mogen zich ook niet aanbieden. Sjors en Aart hebben toch een weg gevonden: via een besloten Facebook groep kwamen ze in contact met hun draagmoeder Lianne.

Commercieel draagmoederschap in Nederland is nu verboden. Stellen die zelf geen kinderen kunnen krijgen mogen alleen in de directe familie- of vriendenkring een draagmoeder zoeken. Maar wat doe je als je daar niemand vindt die geschikt is? “Je mag eigenlijk niet vragen naar een draagmoeder en je mag je ook niet aanbieden. Dat is strafbaar, maar wordt wel gedoogd. Dus het moet een beetje stiekem, zoals in een besloten Facebook groep”, aldus Lianne.

‘Ik heb gefluisterd hoe mooi hij was’

Baby Tom is drie weken geleden geboren. Lianne is de biologische moeder, maar Tom woont nu al bij zijn twee vaders. “Net na de geboorte heb ik hem wel even bij me gehad”, vertelt Lianne. “Ik heb gefluisterd hoe mooi hij was, dat ik ontzettend van hem hield en dat het tijd was om kennis te maken met zijn papa’s.”  

Lianne zegt liever niet dat ze het kind heeft ‘afgestaan’. “Dat vind ik geen prettig woord. Ik heb hem overgedragen”, vertelt ze. “Dat moment was zo bijzonder, daar heb je het allemaal voor gedaan: de tranen van de mannen en het geluk.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Obstakels overwinnen

Er moesten heel wat obstakels overwonnen worden voordat de baby er was. “Het gaat om hele precaire en persoonlijke dingen, maar aan de andere kant ook heel zakelijk. Hoe doe je het met de onkostenvergoeding, wat als een echo niet goed blijkt te zijn? Dat zijn afspraken waar je ook over na moet denken en waar je niet standaard bij stilstaat”, zegt Sjors. “Als het via de overheid geregeld zou kunnen worden zouden er betere voorzieningen, goede begeleiding en een veilige screening zijn, zodat je niet voor gekke dingen komt te staan”, zegt Sjors.

Ook nu Tom geboren is blijven er veel onzekerheden, zoals de juridische verantwoordelijkheid voor Tom. “Wij zijn juridisch niks”, zegt Sjors. “Als Lianne bij wijze van spreken zegt: ‘Ik wil Tom terug’, dan is hij morgen weer terug bij haar.”

Hetzelfde geldt voor medische beslissingen. “Dat mogen wij niet doen. Dat moeten we dan vragen aan Lianne, terwijl zij niet ziet wat er dagelijks met hem gebeurt.”

‘Als de baby er eenmaal is’

Ondanks de onzekerheden zijn de vaders van Tom dolgelukkig met hun zoon. “Het is zo bijzonder. Je hoort al die clichés dat het zo leuk en mooi is, maar na de geboorte wordt je echt overspoeld door emoties die je nooit eerder hebt gehad”, vertelt Sjors.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.