Het is na de goudvis het meest populaire huisdier van Nederland: de kat. Maar liefst 2,6 miljoen huishoudens in Nederland hebben er één of meer rondlopen. Maar in het Zeeuwse Kapelle zijn ze niet dol op de snoezige viervoeter. Sterker nog, de plaatselijke SGP wil daar een verbod op loslopende katten. “Het is niet normaal om dieren los rond te laten lopen,” zegt lijsttrekker en wethouder Marco Kleppe.

Een hekel aan katten heeft de lijsttrekker niet:  "Ik vind het leuke beesten. Maar een huisdier moet wel een huisdier zijn. Die houd je binnen of in je eigen tuin.” Kleppe trekt de vergelijking met een hond: "we vinden het heel normaal dat we onze hond niet los laten lopen. Maar bij katten is dat niet vanzelfsprekend. Hondeneigenaren ruimen vaak ook netjes de poep op. Een katteneigenaar zet het dier ‘s ochtends buiten en denkt: ik zie je vanavond wel terug.”

Dierenmishandeling

Hoogleraar Animal Studies Maarten Reesink (Universiteit van Amsterdam) vindt het een slecht plan: “Honden kan je prima aan een lijn doen. Dat zijn groepsdieren die van nature onderdanig zijn. Katten zijn solitaire dieren. Als je ze aan een tuigje bindt, is dat dierenmishandeling.”

Ook in Kapelle is niet iedereen even enthousiast over het idee. Kleppen: “Mijn buurman heeft een kat en die loopt ook weleens bij mij door de tuin. Hij is net als ik lid van de SGP. Hij moest wel even slikken toen we besloten dit plan in ons verkiezingsprogramma te zetten.” Desondanks voelt de lijsttrekker voldoende steun voor het plan: "Toen we de afgelopen maanden met burgers spraken, werd dit onderwerp heel vaak genoemd. Daarom kaarten wij het aan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.