Een opvallende uitspraak van Johan Derksen in het praatprogramma Voetbal Inside: "In geen enkel land zie je zoveel vrije trappen er in vliegen." Die uitspraak deed hij naar aanleiding van het afgelopen voetbalweekend, waarin bij onder andere de wedstrijd Sparta-Ajax drie keer werd gescoord vanuit een vrije trap. Klopt het inderdaad dat de Nederlandse competitie de meeste vrije trappen kent die raak zijn?

Uit cijfers van datacentrum Gracenotesports blijk dat Ajax de meeste doelpunten heeft gescoord vanuit een vrije trap. “Ajax heeft zes doelpunten gescoord uit een vrije trap. Dat is één keer meer dan Olympique Lyon uit Frankrijk, Juventus uit Italië en Barcelona uit Spanje”, zegt hoofd analyse Simon Gleave. Het datacentrum verzamelt allerlei gegevens van voetbalcompetities in onder andere Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en dus ook Nederland.

De koning van de vrije trappen

Ondanks dat Ajax dit seizoen de meeste vrije trappen heeft gescoord, zijn de spelers van Ajax niet degenem die ook het meest hebben gescoord. Volgens Gleave hebben Hakim Ziyech en Lasse Schøne de doelpunten onder elkaar verdeeld: zij staan op drie doelpunten. “Dat zijn twee doelpunten minder in vergelijking met de koploper als het gaat om vrije trappen. Dat is Lionel Messi van Barcelona. Hij heeft vijf vrije trappen in het doel geschoten.”

Kan je zien of een vrije trap erin gaat?

Volgens sportcommentator Evert ten Napel speelt er veel meer mee als je scoort vanuit een vrije trap. “Dat hangt van omstandigheden af zoals: het veld, welk soort bal, welke speler, de weersomstandigheden, waar de muur staat. Je kunt nooit van te voren zeggen dat de bal er in gaat.”

Dat is van zo’n moeilijke plek, die gaat er echt nooit in

Ten Napel heeft wel eens gezegd dat een vrije trap er niet in kon gaan, maar dat het wel gebeurde. “Dat was een wedstrijd tussen Feyenoord en Freiburg in de UEFA Cup van het seizoen 2001/2002. Van Hooijdonk, toen de vrijetrappen-specialist, moest die vrije trap ergens schuin van het doel af nemen. En ik zeg - dat is van zo’n moeilijke plek, die gaat er echt nooit in - een seconde later lag die in het doel." Af en toe wordt Ten Napel nog herinnerd aan die goal door van Hooijdonk zelf, vertelt de commentator.

Klopt uitspraak van Johan Derksen?

Volgens Johan Derksen vliegen er in geen enkel land zoveel vrije trappen in als in Nederland. Ajax is de club die het meest vanuit vrije trappen heeft gescoord en Lionel Messi is de koning van de vrije trappen, maar welk land is nou 'het Walhalla' als het gaat om vrije trappen? Simon Gleave van Gracenotesports geeft aan dat de uitspraak van Derksen juist is. "In de Eredivisie is er 27 keer gescoord vanuit een vrije trap, dat is eentje meer dan in de Serie A van Italië."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.