“De acht rijkste mensen ter wereld bezitten evenveel als de 4,6 miljard armste”. Dat was de kop van veel artikelen die gisteren vaak werden gedeeld. Aanleiding was een persbericht van Oxfam Novib.

Meteen klonk er al kritiek op de gekke vergelijking, waarmee Oxfam wilde bewijzen dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. En vandaag slaat het recht terug in hun gezicht. Want er wordt veel over de salarissen van de directie van Oxfam Novib getwitterd. Die liggen allemaal rond de 100.000 euro, in het geval van de algemeen directeur gaat het zelfs om 126.737 euro.

‘Directeur Oxfam Novib verdient 184 keer zoveel per dag als de allerarmsten namens wie ze zegt te spreken’ kopt HP de Tijd vandaag. Volgens de columnist bekt het net zo lekker als hun eigen kop, maar is het verder (net als hun eigen kop) totaal niet relevant. Hij vindt het bovendien oneerlijk dat Oxfam Novib er niet bij vermeldt dat die 8 rijksten ter wereld ondermeer via The Giving Pledge jaarlijks tientallen miljarden schenken aan goede doelen en zich vaak hebben gecommitteerd aan het wegschenken van hun hele of bíjna hun hele vermogen na hun dood.

Op Twitter reageert Oxfam Novib vandaag ook op de kritiek. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.