De invloed van salafisten binnen Marokkaanse moskeeën in Nederland groeit. Uit een onderzoek dat NRC Handelsblad vandaag publiceert blijkt dat bijna de helft van de 22 Marokkaanse moskeeën in Amsterdam bestierd worden door, of onder invloed staan van, salafisten. 

De salafistische leer is een streng orthodoxe islamitische leer die actief verspreid wordt vanuit Saoedi-Arabië. Zo studeren verschillende Nederlandse imams in de Saoedische stad Medina om hier in Nederland de 'zuivere' salafistische islam te prediken.

Het salafisme wordt vaak gezien als een voedingsbodem voor radicalisering. De AIVD waarschuwde in 2015 dat het salafisme radicaler werd, de veiligheidsdienst rapporteerde hoe in salafistische diensten de Nederlandse samenleving werd afgewezen en democratie werd neergezet als afgodendienst. Naar aanleiding daarvan vroeg de Tweede Kamer het kabinet de mogelijkheden te onderzoeken om de organisaties te verbannen. Minister Asscher liet echter weten het gedachtengoed niet te kunnen verbieden, maar wel op te treden als er sprake is van 'aanzetten tot haat'.

Volgens Arabist Jan Jaap de Ruiter, verbonden aan de Tilburg University, zijn niet alle salafisten jihadisten, maar zijn vrijwel alle jihadisten salafisten. De Ruiter heeft altijd tegen een verbod gepleit, omdat hij vond dat het beter is om met de salafistische moskeeën in gesprek te blijven en ze juist niet uit te sluiten. Maar door de groei van de salafistische invloed, vindt De Ruiter nu wel dat het tijd is geworden om paal en perk te gaan stellen en toch de mogelijkheden voor een verbod te onderzoeken of in ieder geval repressieve maatregelen te nemen.

Oud PvdA-kamerlid en moslim Ahmed Marcouch wil graag dat het Openbaar Ministerie meer gaat toezien en handhaven op eventuele wetsovertredingen door salafisten. Volgens hem gaat het bij het salafisme niet om een religieuze stroming maar om 'een georganiseerde vorm van haat tegen het westen'. Volgens hem wordt de orthodoxie slechts gebruikt als masker. Wel denkt Marcouch dat het makkelijker is voor de inlichtingendiensten om salafistische clubs niet te verbieden. Het is makkelijker om dat soort organisaties in de openbaarheid te volgen.

In EenVandaag een interview met Jan Jaap de Ruiter en Ahmed Marcouch.