Na een lange periode van hard werken is er dan eindelijk je welverdiende vakantie naar een tropisch oord. Zon, zee en strand liggen op je te wachten, maar na het opstijgen begint de ellende: een dronken vliegtuigpassagiers zorgt voor veel onrust in het vliegtuig.

Steeds meer cabinepersoneel krijgt te maken met agressieve, dronken en luidruchtige vliegtuigpassagiers. Tegen het AD zegt de Landelijk luchtvaartofficier Frances Schlingemann dat de veiligheid van vliegtuigpassagiers in gevaar is. "Onhandelbare passagiers kosten veel tijd en energie. Vliegtuigpersoneel heeft dan geen oog meer voor de veiligheid in het vliegtuig en het risico dat passagiers met elkaar in de clinch raken is groot." Het aantal zaken tegen onhandelbare passagiers is sinds 2015 gestegen met 37%. Schlingemann heeft de jacht op de aso's geopend en wil passagiers die zich misdragen meteen voor te geleiden middels snelrecht.

In 2016 ging het nog gruwelijk mis na een vechtpartij tijdens een vlucht van Ryanair. Het vliegtuig was op weg van Malta naar Brussel en moest uiteindelijk een noodlanding maken in Pisa. Een passagier filmde de ruzie.

FNV: 'Werkdruk is flink gestegen'

FNV Cabine en de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel wijdt de incidenten aan een te hoge werkdruk. Volgens FNV'er Birte Nelen neemt het aantal mensen op de vloer af. Dat zegt ze in het AD. "De bonden herkennen het probleem met dronken passagiers. Ik hoor van onze leden dat veel passagiers taxfree drank aanschaffen op de luchthaven en dit ook stiekem tot zich nemen." Daarom vindt Schlingemann dat mensen ook bij het afrekenen van acohol in een bar op Schiphol hun instapkaart moeten laten zien. Als een klant zich dan misdraagt, kan de juiste bemanning tijdig worden geïnformeerd.

Schiphol heeft al laten weten geen fan e zijn van het plan. Volgens de luchthaven gaat het bij 68 miljoen passagiers goed en willen niet dat alle reizigers de dupe worden van een klein groepje overlastgevende dronkenlappen. Wel overweegt schiphol om horeca te vragen aandacht te schenken aan 'verantwoord alcoholgebruik'. Doe je dit niet, dan kun je geweigerd worden op een vlucht

Misschien vind je ook interessant om te weten wat het viest is om aan te raken in een vliegtuig. En dat is niet de wc.