Binnen de PVV-fractie in de Eerste Kamer is grote onenigheid ontstaan. Drie PVV’ers komen al een week niet meer opdagen bij fractievergaderingen en voeren ook geen debatten meer voor de PVV, melden bronnen aan EenVandaag.

PVV-senatoren René Dercksen, Kees Kok en Dannij van der Sluijs voelen zich afgedankt omdat zij geen plek kregen op de lijst voor de Eerste Kamer. De drie PVV'ers willen zelf niet inhoudelijk reageren op de ruzie.

'PVV niet bekend om zijn warme personeelsbeleid'

Marjolein Faber, fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer laat aan EenVandaag weten dat de drie heren officieel nog deel uitmaken van de fractie en niet uit de fractie zijn gezet. "Iedereen gaat op zijn eigen manier met teleurstellingen om. Ik heb verder persoonlijk geen problemen met de drie heren."

Volgens politiek commentator Joost Vullings "staat de PVV niet bekend om zijn warme personeelsbeleid. Zo hebben de zittende senatoren van de PVV lang in onzekerheid geleefd. Pas na de Statenverkiezingen kregen ze te horen of ze op de lijst voor de Eerste Kamer stonden. Het is de afvallers ook niet echt duidelijk waarom zij gepasseerd zijn."

De PVV beschikt nu over negen zetels in de senaat, maar valt waarschijnlijk terug naar vijf zetels. Maandag 27 mei kiezen de Provinciale Staten de nieuwe leden van de senaat. Op 11 juni volgt de beëdiging. "Serieuze politieke consequenties heeft deze scheiding van tafel en bed binnen de PVV-fractie dan ook niet. Want over een paar weken zijn de senatoren vertrokken", concludeert Vullings.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.