Frankrijk is een onderzoek gestart naar mogelijke Russische bemoeienis bij de gele hesjes-protesten. De beweging houdt het land nu al een paar weken in zijn greep.

"Franse veiligheidsdiensten bekijken of de Russen zich inderdaad met de betogingen bemoeien", zo zei minister Le Drian van Buitenlandse Zaken op de Franse televisie.

600 Twitter-accounts

600 Twitter-accounts, die in het algemeen het Kremlin promoten, zouden zich inmiddels vooral richten op Frankrijk. Zij gebruiken de hashtag #giletsjaunes, de Franse benaming voor de gele hesjes. Social-media experts zeggen dat Russische accounts het conflict op deze manier willen uitvergroten.

Dit is volgens Ruslandkenner Helga Salemon inmiddels een beproefde methode. "Zo gauw er ergens onrust is, komen die berichten er. Er zijn tientallen bots en trollen die de pro-Russische standpunten vertegenwoordigen." De Russen zouden de onrust in Frankrijk nog extra willen vergroten.

Vlag van Donetsk

Waar op het internet de bemoeienis nog anoniem gebeurt, liepen in Parijs al twee Pro-Russische demonstranten met de protesten mee. Ze droegen een vlag van de Volksrepubliek Donetsk met zich mee, de van Oekraïne afgescheiden regio die aansluiting wil bij Rusland.

Toch wordt op de Russische televisie nog voorzichtig bericht over de gele hesjes-protesten. Volgens Salemon is er angst dat dat onrust in eigen land kan aanwakkeren. "Ze willen niet dat de Russen op hetzelfde idee komen: ook daar staan de benzineprijzen onder druk."

Russen demonstreren in Parijs

Het is niet voor het eerst dat Rusland invloed probeert uit te oefenen op de buitenlandse politiek. Rusland zou via social media ook de Amerikaanse verkiezingen hebben beïnvloed. Naar die inmenging loopt nog altijd een onderzoek.

Rusland ontkent intussen alle beschuldigingen, die in hun ogen nergens op zijn gebaseerd. "Op grond van geen enkel bewijs worden wij beschuldigd: dit is Russenfobie", zegt Helga Salemon over het standpunt van Rusland.