De verhoudingen tussen Nederland en Rusland zullen nog verder verslechteren als gevolg van het uitwijzen van twee ambassadeleden. Daarvoor waarschuwt de Russische ambassadeur in Den Haag.

Premier Rutte kondigde maandag aan dat Nederland twee Russische diplomaten uitwijst, in reactie op de Britse beschuldigingen van Russische betrokkenheid bij de aanslag met zenuwgas op dubbelspion Skripal. 

Kijk en lees ook

"We laten de onvriendelijke stap van Nederland niet onopgemerkt voorbij gaan"

“De Russische-Nederlandse relatie is al niet op z’n best. En die gaat er nog verder onder lijden”, zegt ambassadeur Alexander Shulgin in een interview met EenVandaag. "Het is duidelijk dat wij deze onvriendelijke stappen van de Nederlandse regering niet onopgemerkt aan ons voorbij laten gaan en we gaan op één of andere manier reageren. Hoe weten we nog niet, maar het zal zeker een vorm van vergelding zijn”, waarschuwt de Russische ambassadeur. 

Ambassadeur Shulgin hekelt de Westerse opstelling. “Er wordt elke keer gewezen naar Rusland. Als er iets in de wereld gebeurt gaat de wijzende vinger gelijk naar de Russische Federatie. We willen meewerken en helpen met het onderzoek, maar we hebben bewijzen nodig. Als ze geen bewijs leveren, is het een vorm van smaad. En wie smaad pleegt tegen Rusland, zal daarvoor verantwoordelijk worden gehouden."

Dubbele standaard van de Russen 

Verschillende deskundigen reageren bij EenVandaag op de uitspraken van de ambassadeur. Rusland-kenner Helga Salemon van onderzoeksbureau Most haalt aan dat Rusland expliciet om bewijs van de vergiftiging vraagt. "Dat is natuurlijk heel moeilijk te bewijzen", aldus Salemon. "Maar ze zeggen ook: Groot-Brittannië zit erachter. Dat geeft de dubbele standaard van de Russen aan. Poetin kiest een harde koers en dat harder terugslaan moeten we wel serieus nemen. Dat is om zijn eigen bevolking te laten zien ‘wij zijn nergens bang voor'."

Ook Europa-kenner Mathieu Segers, Europa-deskundige van de Maastricht University reageert. Hij noemt het onverstandig om mee te gaan in 'het spel van de Russen': "Het gaat iedere keer negatief uitpakken voor Europa zelf. Als je met de Russen gaat dreigen, dreigen zij terug." Op de langere termijn is het uitzetten van de Russische diplomaten volgens Segers niet voordelig.

Remko Theulings peilde de eerste reacties in Den Haag. De meeste partijen zijn niet onder de indruk van de dreigende taal van de ambassadeur.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.