Rusland zal volgende maand een grootschalige militaire oefening uitvoeren in het oosten van het land. Vostok-2018 (Oost-2018), zoals de missie heet, zal de groote militaire exercitie zijn in het land sinds 1981. In hoeverre herhaalt de geschiedenis zich?

‘De barstjes in de Sovjetunie werden zichtbaar’

Ruslanddeskundige Helga Salemon legt uit hoe zo'n militaire oefening eruitziet: "Het is eigenlijk een soort van Call of Duty, maar dan in het echt. Het is een simulatie van een echte oorlogssituatie, te land te zee en te lucht waarbij verschillende scenario’s worden nagespeeld.'' Daarnaast is zo een oefening volgens Salemon ook bedoeld om de miliaiteren scherp te houden en te testen of al het apparatuur werkt. 

In 1981 was er echter meer aan de hand, toen de meest grootschalige oefening werd gehouden aan de grenzen van Europa. “De periode tussen 1979 tot 1985 was eigenlijk het dieptepunt van de Koude Oorlog. Engeland en Amerika wilden de macht van de Sovjet-Unie terugdringen in het Oosten van Europa. Als reactie daarop ontstond onrust in Polen. De Russen kregen het benauwd en organiseerden de grootschalige oefening in 1981. Het sneed dus aan twee kanten: het was machtsvertoon, maar het was ook een signaal naar de Polen toe om niet in opstand te komen. De barstjes in de Sovjet-Unie werden zichtbaar.”

Schijnbondgenoot

Hoewel de militaire oefeningen sinds de oorlog in Oekraine in 2014 aan de orde van de dag zijn in Rusland, roept de grootte van de oefening wel vragen op. Naast Rusland, zullen ook China en Mongolië meedoen aan de excersitie. Toch hoeven we ons volgens Salemon niet direct zorgen te maken. "Poetin wil helemaal geen oorlog. Iedereen weet dat een volgende oorlog tussen grootmachten het einde zal zijn van iedereen. Het is eerder machtsvertoon dan een reële bedreiging.''

De deelname van China aan de oefening verklaart de Ruslanddeskundige als volgt: "Rusland zit in een politiek en economisch isolement wegens de slechte band met het Westen. Ze zoeken nu eigenlijk nieuwe bondgenoten of ze willen in ieder geval de suggestie wekken dat ze nieuwe bondgenoten hebben. Want als Rusland ergens bang voor is dan het is het China wel, omdat die eenmaal in de meerderheid zijn. China gaat er graag in mee omdat ook zij zich willen profileren als wereldmacht. Een uit noodzaak geboren bondgenoot dus."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.