De ideologische crisis binnen de PvdA lijkt steeds dieper te worden. Jaques Monasch, voormalig campagne-leider van de PvdA, presenteert vandaag een groep rebellerende PvdA'ers onder de naam 'Operatie Rode Veren'. Zij willen de PvdA weer een linkse koers laten varen en zijn van plan moties in te dienen op het aankomende partijcongres. Wat is er toch mis bij de PvdA? De partij staat in de peilingen fors op verlies, terwijl de SP alsmaar groeit. Een gesprek met initiatiefnemer Jaques Monasch.

De groep, bestaande uit raadsleden en vertegenwoordigers van gewesten en afdelingen binnen de partij, gaat de komende week de boer op om steun te verwerven voor een duidelijkere sociaaldemocratische koers. Er zijn twee moties opgesteld die de initiatiefnemers tijdens het PvdA-congres op 6 oktober willen voorleggen.Monasch presenteert de inhoud ervan donderdag onder de noemer Operatie rooie veren. Een motie gaat over een duidelijk standpunt van het partijbestuur over de machtsverdeling binnen de PvdA. De andere motie spreekt over een linksere koers met de aanpak van topinkomens, niet tornen aan het ontslagrecht en het houden van een nieuw referendum over het nieuwe EU-verdrag.Monasch presenteerde eind mei al zijn vernieuwingsbeweging 7 nieuwe veren die een duidelijkere sociaaldemocratische koers bepleitte. De strateeg, die betrokken was bij de verkiezingscampagnes van Wim Kok, wil dat niet langer liberalen maar sociaaldemocraten het weer voor het zeggen krijgen in de PvdA. Zelf is hij geen kandidaat voor de vacante functie van partijvoorzitter.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.