Een aantal Kamerleden maakt zich zorgen over het taalgebruik in de Tweede Kamer. Dat doe ik ook. Niet over het gebruik van krachttermen, daar is het parlement wel tegen bestand. Ik ben bezorgd over het gebruik van de volgende woorden: ‘daar gaan wij niet over’.

‘Zestig procent van de winst van de NS komt uit vastgoedactiviteiten.’ Dit argument gebruikte minister van Financiën Wouter Bos onlangs in de Tweede Kamer, om de Kamerleden te overtuigen dat wij niet moeten ingrijpen in de topinkomens bij de Nederlandse Spoorwegen.

Publieke diensten worden betaald met publiek geld, maar steeds vaker is hier geen publieke controle meer mogelijk. Volksvertegenwoordigers hebben de zeggenschap uitbesteed aan managers, die zorg, energie en openbaar vervoer in de uitverkoop hebben gedaan. De Tweede Kamer gaat nog steeds de discussie over Europa uit de weg.

Moeten Europese instituties vermarkting van publieke diensten bevorderen, of moeten Europese landen samenwerken om sociale zekerheid te organiseren? Volksvertegenwoordigers bemoeien zich nauwelijks met het nieuwe Europese verdrag en leggen het evenmin voor aan de bevolking. De kredietcrisis heeft de economie op de rand van de afgrond gebracht, maar de Tweede Kamer is vooralsnog niet bereid een parlementaire enquête te organiseren naar de oorzaken van deze crisis.

In de Tweede Kamer is ook nauwelijks aandacht voor de toekomst van de NAVO. Is deze defensieorganisatie na de Koude Oorlog overbodig geworden, of gaat zij overal in de wereld westerse belangen verdedigen? Deze discussie wordt overgelaten aan ambtenaren, militairen en bestuurders. De Tweede Kamer weigert ook onderzoek te doen naar onze betrokkenheid bij de oorlog in Irak. In andere landen gebeurde dat wel en werden in het parlement harde noten gekraakt.

Als dingen mislopen kijken mensen naar de Tweede Kamer. En dat is terecht. In een democratie is het parlement dé plek waar problemen worden besproken en oplossingen worden gevonden. Kamerleden mogen wat mij betreft alles zeggen, behalve ‘daar gaan wij niet over’. Volksvertegenwoordigers, wij gaan daar wél over! Uit naam van de democratie.

Bekijk ook onze speciale webpagina over de Politicus van het Jaar 2008, met weblogs, achtergronden en columns. Ook kunt u zich daar aanmelden bij het EénVandaag Opiniepanel om zo mee te doen aan de enquête 'Politicus van het Jaar'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.