Het was de tweede keer in relatief korte tijd dat op klaarlichte dag in een horecagelegenheid werd geschoten in Amsterdam. Twee weken eerder vond een liquidatiepoging plaats in koffiezaak Today in de Amsterdamse Pijp. Daarbij raakte crimineel ‘Saqib’ ernstig gewond.

Maar de politiebonden waarschuwen al langer. Een alarmerend rapport van dat de Nationale Politiebond begin dit jaar publiceerde toonde aan dat rechercheurs structureel overbelast worden.

KIJK EN LEES OOK 

Ander politiewerk blijft liggen

Afrekeningen in het criminele milieu kosten de politie enorm veel tijd. Het gevolg daarvan is dat veel politiewerk als fraude onderzoeken en diefstal met regelmaat blijven liggen. De politie wil de afrekeningen voorkomen, maar daar is versterking voor nodig. 

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, pleit voor meer rechercheurs. Als er niet meer personeel komt, dan gaan we meer afrekeningen zien. Daar zal de politiek schande van spreken, maar als zij ons niet meer geld geven zal er geen verandering plaatsvinden”, vertelt van de Kamp. 

Extra agenten

Naast van de Kamp hebben ook Korpschef Akerboom van de Nationale politie en burgemeester Halsema om meer mankracht gevraagd. Het kabinet trekt geld uit voor 1100 extra agenten, voornamelijk in Brabant, Rotterdam en het oosten van het land. Maar deze agenten moeten eerst nog opgeleid worden.