Rob Jetten is een jaar geleden aangetreden als fractievoorzitter van D66. Hij volgde Alexander Pechtold op, die de partij 12 jaar leidde. Maar het is niet alleen zíjn naam, die rondgaat voor het partijleiderschap.

De partij kiest volgend jaar zomer een nieuwe leider. Naast Jetten circuleren daarvoor ook de namen van de ministers Sigrid Kaag en Kajsa Ollongren. Jetten wil nog niet zeggen of hij partijleider wil worden.

Compliment voor lijstjes

"Ik ben met heel veel plezier nu een jaar fractievoorzitter en ik hoop dat ik nog een hele tijd vanuit de Tweede Kamer voor D66 mag knokken voor onze idealen. Ik vind het een compliment voor D66 dat er überhaupt lijstjes met meerdere potentiële lijsttrekkers circuleren."

"Het eerste jaar in deze coalitie was voor ons een zoektocht, met allerlei discussies zoals over de dividendbelasting. In de afgelopen 12 maanden hebben we laten zien dat wij wel degelijk de progressieve motor in dit kabinet zijn. We zijn erin geslaagd met dit kabinet een aantal issues op te lossen: denk aan het klimaatakkoord, het pensioenakkoord en het kinderpardon."

'Klimaatdrammer'

Jetten was pas anderhalf jaar lid van de Tweede Kamer toen hij fractievoorzitter werd. Hij maakte van het klimaatbeleid een van de speerpunten van D66. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaf hem de bijnaam 'klimaatdrammer'.

"Ik denk dat we het afgelopen jaar meer op klimaat hebben laten zien dan de jaren ervoor, maar het was ook nodig."

Geuzennaam

Toen Dijkhoff het woord 'klimaatdrammer' voor het eerst gebruikte dacht Jetten even: "Is dit nu nodig, moet je elkaar op die manier de maat proberen te nemen?"

"Maar, mensen op straat zeiden tegen mij dat ik het als een geuzennaam moest dragen, want er wordt al heel lang gepraat over klimaat, maar er gebeurt niets. Waar D66 wel verschilt met GroenLinks en de Partij voor de Dieren is dat wij niet eindeloos blijven drammen tot we helemaal onze zin hebben, maar ook kijken wanneer we een deal kunnen sluiten om ook met conservatieve partijen een heel ambitieus groen pakket neer te leggen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.