'Ritalin verandert kinderhersenen blijvend.' Die titel gaf De Volkskrant aan een artikel over nieuw onderzoek naar het ADHD-medicijn Ritalin. Als kinderen gestopt zijn met het slikken van het middel blijft de hersenactiviteit veranderd, blijkt uit het promotieonderzoek aan het AMC.

AMC-neurowetenschapper Anouk Schrantee vergeleek de hersenen van zo’n vijftig jongens (rond de elf jaar) met die van evenveel mannen (van 23 tot 40 jaar). Een week nadat de proefpersonen waren gestopt met Ritalin, werden hun hersenen vergeleken een hersenscan van voor het onderzoek. Dat gebeurde een week nadat zij weer gestopt waren met het slikken van het medicijn. Na die week was de doorbloeding van de hersenen van de jongens nog steeds verhoogd, in tegenstelling tot die van de mannen.

Dat de verandering blijvend is, wordt door de onderzoekers niet gezegd. Zij pleiten vooral voor voorzichtigheid met adhd-medicijnen. Maar volgens psychiater Sandra Kooij is een verhoogde doorbloeding van de hersenen bij kinderen met adhd niet zo gevaarlijk.

Kooij:

Bij mensen met adhd is er verminderde bloedstroom is in de gebieden die zorgen voor concentratie en impulsbeheersing. Ritalin doet die bloedstroom toenemen. Dus als er meer bloed naartoe gaat dan tevoren, dan lijkt me dat niet verkeerd.

Toch plaatst Kooij, die ook voorzitter is van de commissie adhd van de Nederlandse Vereniging voor Psychiaters, ook een kanttekening bij die opmerking. Wat deze verhoogde doorbloeding betekent op lange termijn zal onderzoek moeten uitwijzen, benadrukt ze.

Hoe dan ook, de discussie over de veronderstelde gevaren van Ritalin is weer opgelaaid. Op Twitter wordt al flink op het onderzoek gereageerd.

Angelique Bergsma is er als moeder van twee kinderen die het medicijn gebruiken niet blij mee dat er nu weer zo’n onderzoek is gepubliceerd. “Je wordt doodgegooid met allerlei onderzoeken, en het ene is nog vager dan het andere”, zegt ze in radio EenVandaag. Bergsma betreurt het vooral dat er geen alternatief wordt aangedragen. “Ik vind dat ze veel te snel naar buiten komen met resultaten, waar ikzelf als ouder nog niets mee kan.”

Bergsma geeft haar kinderen Ritalin, ondanks dat ze sceptisch is over het medicijn. “Voor mijn part hangen mijn kinderen aan het plafond, dat maakt me niet uit. Maar als de onrust en het gebrek aan concentratie zo heftig worden dat ze vastlopen in het onderwijs, dan kun je er toch niet om heen.” Bergsma hekelt het adhd-medicijn, en tegelijk omarmt ze het. “Puur omdat ik vind dat er niets anders is.”

De wetenschappers gaan de kinderen op latere leeftijd nog een keer testen op hersenactiviteit. Of de doorbloeding in de hersenen daadwerkelijk blijvend veranderd is, zal daar mogelijk uit blijken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.