De ophef begon in Azië, maar inmiddels verspreidt het fenomeen zich over de hele wereld: #rendanggate. Een deelnemer aan de Britse versie van Masterchef, Zaleha, maakte het gerecht nasi lemak klaar, met daarbij pittige kip rendang. Helaas werd ze geëlimineerd, met daarbij het commentaar van jurylid Gregg Wallace: "De huid van de kip was niet crispy." Twitter is woest: rendang hoort namelijk helemaal niet crispy!

Rendang is een Maleisisch gerecht, dat ook enorm populair is in Indonesië, Singapore en Brunei.  Deelnemer Zaleha groeide op in Maleisië en eet het gerecht dus al sinds ze een kind is. Veel mensen op Twitter zijn dan ook verontwaardigd over het commentaar van het Britse jurylid Wallace. Waarom zou hij beter weten hoe je rendang moet klaarmaken?

Na afloop uitten veel Twitteraars uit Zuidoost-Azië hun ongenoegen. Inmiddels is #rendanggate ook aangekomen in Nederland.

Whitesplaining

Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze het commentaar van Wallace 'whitesplaining' noemen. Dat is een term voor een blank persoon die iets uitlegt aan iemand met een andere huidskleur, al is dat iets uit zijn of haar cultuur.

De ophef verspreidde zich zelfs zo ver dat meerdere prominenten zich in de discussie hebben gemengd. Onder hen zelfs de Maleisische minister-president Razak, die op Twitter vraagt: "Wie eet zijn kip rendang crispy?"

Masterchef: andere koks waren beter

Een woordvoerder van Masterchef heeft de uitspraken van Gregg Wallace inmiddels verdedigd. "Gregg bedoelde niet dat het gerecht traditioneel crispy moet zijn. Hij wilde alleen zeggen dat hij de smaak van het gerecht op deze manier niet goed kon ervaren." Ook gaf het programma commentaar op de uitschakeling van de Maleisische deelnemer. "Zaleha ligt niet uit de wedstrijd omdat de de huid van haar kip niet crispy was, maar omdat de andere koks beter waren", aldus de woordvoerder.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.