Een bezoek aan een Disney-themapark is niet af zonder dat je Mickey Mouse-oren hebt gekocht. Gedurende het jaar verschinen er verschillende 'collector's items' voor de echte fans. Nu is in het Amerikaanse Disney World een Mickey Mouse-pet in regenboogkleuren verkrijgbaar, net op tijd voor de Gay Pride-maand in de VS en als eerbetoon aan de LHBT-gemeenschap.

Veel gayfans van Disney reageren verheugd op het nieuwe aanbod in de souvenirwinkels:

'Disney doet niet genoeg'

Toch zijn er ook kritische geluiden. De LHBT-emancipatie zou meer gebaat zijn bij een sterk gaykarakter in één van de tekenfilms van Disney, zo klinkt de kritiek. Dat is nog steeds een taboe, zo bleek vorig jaar toen door de regisseur van 'Beauty & The Beast' werd gesuggereerd dat het karakter LeFou homoseksuele gevoelens zou hebben voor Gaston. Christelijke bewegingen in de VS, en de Russische overheid, dreigden de film daarom niet te vertonen. Toen de film uitkwam bleek het 'much ado about nothing' te zijn: aan LeFou was weinig expliciet homoseksueel, op een aantal suggestieve momenten na.

Ook is er al langere tijd een lobby gaande om het karakter Elsa, uit de film 'Frozen', in het aankomende vervolg een vrouwelijke geliefde te geven. Tot nog toe is daar door Disney niet op gereageerd. Fans laten nu, als reactie op de regenboogoren, weten dat zij meer verwachten van de filmgigant:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.