In een tijdperk waarin het Rijk en gemeenten fors hebben bezuinigd op de culturele sector neemt het belang van particuliere bijdragen flink toe. Zo speelt de Nederlandse Elise Wessels-van Houdt een belangrijke rol in de internationale kunstwereld. Ze financiërt opera's en podiumkunsten en ontving daarvoor een belangrijke prijs in New York.

Door middel van de Geefwet, die sinds 2012 van kracht is, worden particulieren gestimuleerd om te investeren in de culturele sector zodat deze sector een impuls krijgt. Maar zijn die privégiften toegenomen? En gedragen culturele instellingen zich als daadwerkelijke ondernemers om de teruglopende subsidie-inkomsten te compenseren met sponsoren en samenwerkingsverbanden?

EenVandaag spreekt daarover met kunstconsultant Bastiaan Vinkenburg en Annet Lekkerkerker van het Holland Festival. Daarnaast spreken we met de eerder genoemde Elise Wessels-van Houdt. Zij won 14 januari een internationale prijs voor haar levenslange financiële steun en haar grote betrokkenheid aan de podiumkunsten in Nederland.