Chinezen zijn boos op Dolce & Gabbana. Het merk probeert de Chinese markt te veroveren. Maar in China wordt de Campagne 'D&G loves China' niet echt gewaardeerd.

De campagne werd meteen offline gehaald. Maar toen doken er ook nog schermafbeeldingen op van een privé-chatgesprek. Van Stefano Gabbana via Instagram met een Chinees meisje.

Daarin typeert hij China met een poep-emoji en laat hij zich lomp uit over het land. Dat leidde tot woedende reacties van acteurs, modellen. Chinese websites die het merk verbannen uit webshops. Mensen die hun schoenen verbranden, ga zo maar door.

'Dit is dodelijk!'

Marketingexpert Paul Stamsnijder verbaast zich niet over deze miskleun. "Eigenlijk heeft Dolce & Gabbana het hout naar de eigen brandstapel gebracht, zijn er op gaan liggen en hebben hem zelf aangestoken."

"Dit is dodelijk! Op het moment dat je als merk iets doet waarmee je je klant direct beledigd, kijk dan uit want je krijgt er ongelovelijk veel spijt van. Voor de reputatie van Dolce & Gabbana in China is dit een drama, en ook in de rest van de wereld. Zeker in een tijd waarin discriminatie niet meer wordt gepikt."

Modeshow is afgelast

Topman Gabbana zegt dat zijn instagram account gehackt was. 'NOT ME', ik was het niet. In reactie daarop ging iemand de straat op en plakte de ramen van Dolce & Gabbana af met ‘NOT ME’

Een peperdure modeshow in Shanghai is afgelast. En in een persconferentie gaan de topmannen diep door het stof, zoals te zien is in onderstaande filmpje:

'Dolce & Gabbana is arrogant geweest'

"Dolce & Gabbana is tot nu toe ontzettend arrogant geweest. Zo staat het merk ook te boek. Dat zouden ze beter kunnen inwisselen voor een lichte vorm van zelfspot, om zichzelf meer te relativeren", vertelt Stamsnijder.

"Het merk moet echt heel duidelijk maken dat dit eens maar nooit meer was. Dat dit een totale inschattingsfout is geweest, waar ze veel spijt van hebben. Dat zouden ze liever gisteren dan vandaag moeten doen. Iedere uur dat de klok langer doortikt, verlies je tijd om je reputatie daadwerkelijk te herstellen."

Chinese markt belangrijk voor merk

De totale omzet van dit soort luxe merken wereldwijd is ongeveer 213 miljard euro. De Chinese markt is nu al verantwoordelijk voor één derde van die totale omzet. En de verwachting is dat in 2025 de Chinese markt 44% van de wereldmarkt voor zijn rekening zal nemen. Kortom, als luxe-merk wil je dat niet mislopen.

Daarom gaat Dolce & Gabbana diep door het stof, en zijn andere bedrijven ook erg voorzichtig. Aan de andere kant, Chinese bedrijven zijn ook niet altijd bijzonder tactvol, zoals we kunnen zien in onderstaande reclame:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.