Als de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) niet wordt aangepast, stapt een coalitie van organisaties naar de rechter. De coalitie bestaat onder meer uit de Nederlandse Vereniging van Journalisten, Bits of Freedom en stichting Privacy First.

Het referendum over de invoering van de Wiv laat zien dat Nederland verdeeld is over de inlichtingenwet. Een meerderheid van 49,5 procent van de kiezers stemde tegen en 46,5 procent was voor.

Verantwoordelijk minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil nog niet zeggen wat de gevolgen zullen zijn van de tegen-stem. “De nee-stemmers hebben een signaal afgegeven. Dat betekent dat het kabinet met die tegenstem aan de slag moet bij het wegen wat deze uitslag nu precies betekent”. Ook premier Rutte blijft vaag over wat er nu precies gaat gebeuren, maar geeft wel aan: "De wet op het raadplegend referendum verplicht ons dan om opnieuw naar die wet te kijken, dus dat gaan we dan doen", zei hij tegen de NOS

‘Wet moet direct worden aangepast en verbeterd’

Verschillende belangenorganisaties eisen nu dat het kabinet de wet aanpast. Stichting Privacy First heeft grote bezwaren over de bevoegdheden die de wet biedt aan de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De uitslag van het referendum laat volgens de groep duidelijk zien dat de wet direct moet worden aangepast en verbeterd. “Zo niet, dan volgt een grootschalige rechtszaak van Privacy First en diverse mede-eisers om de wet op meerdere onderdelen onrechtmatig te laten verklaren en door de rechter buiten werking te laten stellen.”

Boris van der Ham is oud-Kamerlid van D66 en één van de bedenkers van het raadgevend referendum. Ook hij hoopt dat het kabinet de wet naar aanleiding van de uitslag zal aanpassen. “Als het kabinet het advies helemaal naast zich neerlegt en er niks mee doet, dan zal het vertrouwen van de mensen in de politici die bezig zijn geweest met deze wet behoorlijk afnemen.” Daarnaast betreurt hij dat dit voorlopig het laatste referendum is. “Dat D66 zich nu ook tegen het raadgevend referendum keert, dat vind ik niet goed, zeker omdat er nog geen alternatief ligt. Mensen hebben opvattingen over dingen. Meer opvattingen dan alleen maar één keer in de vier jaar te gaan stemmen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.