Een transportbedrijf uit Emmen, dat onder meer voor IKEA rijdt, moet stoppen zijn chauffeurs tijdens weekenden in de vrachtwagencabine te laten bivakkeren. Het bedrijf moet zorgen voor een onderkomen of andere voorzieningen waardoor de truckers niet in hun vrachtwagen hoeven te slapen. Dat heeft de rechtbank in Assen vandaag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door vakbond FNV en een aantal chauffeurs. 

De uitspraak is een tik op de vingers van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu die stelt dat een slaapverbod onnodig en onuitvoerbaar is. 

FNV pleit er al jaren voor dat Nederland, in navolging van andere Europese landen, gaat handhaven op het weekendverblijf van chauffeurs in hun cabines. De Tweede Kamer nam in december een motie aan waarin Schultz wordt opgeroepen op te gaan treden, maar de bewindsvrouw legt dat naast zich neer. Een ‘slaapverbod’ zou onuitvoerbaar en niet te handhaven zijn.

Eenvandaag liet gisteren op basis van vertrouwelijke inspectieverslagen zien dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in de praktijk wel degelijk toeziet op de manier waarop bedrijven hun chauffeurs de weekendrust laten doorbrengen. Truckers een heel weekend in hun cabine laten bivakkeren is volgens de inspectie een overtreding van de Europese regelgeving. Toch treedt de ILT daar niet tegen op. 

De rechtbank in Assen oordeelt dat de regels wel moeten worden gehandhaafd. Het transportbedrijf Brinkman Trans Holland moet een dwangsom van 5.000 euro per overtreding betalen met een maximum van 100.000 euro. Volgens vakbond FNV laten transportondernemingen chauffeurs soms maandenlang in de vrachtwagen doorbrengen omdat dat goedkoop is. In Frankrijk en België wordt wel opgetreden tegen ‘kamperende’ truckers. 

De rechter bepaalde verder dat Brinkman zijn Moldavische chauffeurs conform de CAO moet betalen. Ook moet het bedrijf drie werknemers nog achterstallig loon gaan betalen.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.