Tijdens IDFA gaat de muziekdocumentaire 'Raving Iran' in première. De film biedt een verrassende kijk op een jonge generatie Iraniërs die genoeg hebben van de beperking van hun vrijheid in de intolerante Islamitische Republiek. De illegale techno scene biedt hen een uitvlucht.  

Centraal staan dj’s Anoosh Rakizade en Arash Shadram uit Teheran. De undergroundmuzikanten, die zichzelf Blade & Beard noemen, doen alles wat de ayatollahs verboden hebben. De zittende regeringsleden en de moraalpolitie houden namelijk niet van techno en house. Alleen traditionele muziek is toegestaan. 

De waaghalzen organiseren underground partys in de woestijn. Dat is een moeizame en gevaarlijke onderneming. Ze zoeken naar manieren om hun muziek in Iran te distribueren. Tevergeefs. Allebei snakken ze naar een normaal bestaan, weg van de illegaliteit.

Ze beseffen dat ze hun muzikale droom alleen kunnen waarmaken in het buitenland. Wanneer ze een uitnodiging krijgen om in Zürich te komen draaien op het technofestival Lethargy, is het tijd om een belangrijke beslissing te nemen. Als hun visum na vijf dagen verloopt, besluiten ze niet terug te keren naar Iran. Het duo woont momenteel in Zwitserland, waar ze politiek asiel hebben aangevraagd. Ze mogen hun land  niet meer in.

In EenVandaag een gesprek met de Duitse regisseuse Susanne Regina Meures. Zij volgde de dj’s vanaf september 2013 een jaar lang. Ze filmde grotendeels met mobieltjes vanwege veiligheidsoverwegingen. Zij smokkelde geheugenkaartjes met de in Iran opgenomen beelden van de documentaire in haar beha het land uit. Ook een interview met de dj’s, die  zich in Zürich bevinden. 

De trailer van Raving Iran: