Prof. mr. Pieter van Vollenhoven presenteerde vandaag het langverwachte rapport over de Schipholbrand. In EénVandaag geeft hij uitleg over de conclusies en gevolgen van het rapport.

Van Vollenhoven stelde op de persconferentie bij de presentatie dat het rapport over de Schipholbrand geen onderzoek naar een schuldvraag is. Het rapport kan niet gebruikt worden als een bewijs voor strafrechtelijke procedures. Hij betreurt dat eerder onjuiste conclusies werden getrokken uit het uitgelekte rapport en ook verkeerde suggesties over zijn eigen rol werden gedaan.Brand in gevangenissen komt vaker voor, maar nog nooit heeft een brand in een detentiecentrum tot zo veel slachtoffers geleid. De afgelopen eeuw hebben branden in gevangenissen tot vijf doden geleid. Het onderzoek richt zich op twee hoofdvragen. De eerste is waarom er elf doden bij de brand zijn gevallen. De tweede vraag is hoe de opvang en nazorg was geregeld. Brand in gevangenissen komt vaker voor, maar nog nooit heeft een brand in een detentiecentrum tot zo veel slachtoffers geleid. De afgelopen eeuw hebben branden in gevangenissen tot vijf doden geleid.De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed, onder leiding van Pieter van Vollenhoven, elf maanden onderzoek naar de brand.Volgens het rapport waren er minder doden gevallen als de overheid zich aan de regels van brandveiligheid had gehouden. Wat vind u van het aftreden van de twee ministers Donner en Dekker? Geef uw mening in het forum.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.