Leden van het Landelijk Team Forensiche Opsporing (LTFO) en marechaussees gingen vanochtend vanuit Donetsk op weg naar het gebied van de vliegtuigcrash. Ze maakten vrijwel direct weer rechtsomkeert; de situatie is te gevaarlijk.

De 26 betrokken mensen komen volgens hem naar verwachting aan het eind van de ochtend op de rampplek aan. Zondag mislukte een poging het gebied te bereiken omdat het niet veilig genoeg werd geacht.

De Tweede Kamer wordt vandaag ook ingelicht over de laatste ontwikkelingen.

En hoe is het in Oost-Oekraïne? Oekraïne is inmiddels een militair offensief begonnen tegen de separatisten. Daardoor wordt het voor onderzoekers moeilijker om de rampplek te bereiken. Waarom ontplooit Oekraïne deze acties en wat is precies hun agenda? In de studio praten we met Dick Zandee van instituut Clingendael.

Daarnaast de analyste van Michel Krielaars, oud-correspondent in Rusland voor NRC Handelsblad.

update
clock 28-07-2014 10:39

VN: neerschieten MH17 'mogelijk oorlogsmisdaad'

Het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne is mogelijk te kwalificeren als oorlogsmisdaad. Dat zei Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

update
clock 28-07-2014 12:02

Onderzoekers terug naar Donetsk wegens gevaar

De onderzoekers die vanochtend op pad gingen richting de rampplek, maken rechtsomkeert, omdat de situatie in het gebied te gevaarlijk is. Oekraïense militairen hebben intussen verscheidene plaatsjes rond de rampplek van vlucht MH17 veroverd op de rebellen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.